Biserica fortificată din fascinantul Biertan

Localitatea Biertan este situată în mijlocul podişului Transilvaniei, în nordul judeţului Sibiu, la egală distanţă de oraşele Mediaş şi Sighişoara. Biertanul face parte dintre primele aşezări germane din Transilvania fiind cuprins în cele două "Scaune" - Mediaş şi Seica - în Diploma Andreeana din 1224. Biertan este menţionat documentar pentru prima oară în anul 1283, împreună cu alte 7 sate, locuite în acea perioadă de saşi. Din totalul de aproape 300 biserici fortificate construite între secolele XV şi XVI biserica din Biertan şi-a conservat foarte bine aspectul iniţial.  Acest edificiu se ridică pe un deal în mijlocul comunei, în centrul văilor transversale cu margini acoperite de culturi de viţă-de-vie, porumb şi păduri.

Vezi și ofertele noastre cu excursii școlare... click aici!

Biserica a fost construită la începutul secolului XVI sub forma unei biserici-hală în stil gotic târziu. Aceasta şi-a păstrat aspectul până în zilele noastre, iar elementele din interior sunt valori inestimabile a căror poveste merge cu secole în urmă. De cum intraţi în biserică privirea vă va fi luată de impozantul altar cu cele 28 de scene pictate, amvonul din secolul XVI, stranele realizate artistic în relief plat, covoarele anatoliene şi impresionanta uşă a sacristiei.

În interiorul bisericii altarul în stil gotic târziu, în formă de triptic a fost realizat în mai multe etape între 1515-1524. Stranele sunt realizate între 1514-1523 de sighişoreanul Reychmut şi se numară printre cele mai valoroase de acest gen din Transilvania. Unică în felul său este uşa sacristiei construită la 1515, remarcabilă prin sistemul de blocare. Camera sacristiei adăpostea tezaurul bisericii şi al localităţii în vreme de asediu. În această cameră încă mai exista piese ale mesteşugarilor transilvăneni, tablouri, căni şi potire în stilul Renaşterii.

Vezi detalii prețioase și despre cetatea fortificată de la Câlnic, iar dacă îți dorești cazare într-una din aceste destinații, contactează-ne!

Turnurile bisericii din Biertan sunt următoarele: 

  1. Turnul cu ceas se află la nord-est de biserică, în afară de funcţia care îi este dată de nume, reprezenta şi turn al porţii pentru primul zid de incinta. Acest turn prezintă o pasarelă de lemn şi ferestre de tragere, iar deasupra acoperişul piramidal formează ceasul propriu-zis.
  2. În nordul bisericii se află turnul cu clopot din lemn. În prima parte a secolului XIX, acest turn a fost consolidat de tâmplarul Hoeck.
  3. Alte turnuri mai sunt: turnul mausoleului şi turnul bastion închisoare - în acest turn, în mica încapere a sa, cu doar un pat, o masă, o farfurie şi un singur set de tacâmuri erau închise perechile care, din diferite motive, doreau să se despartă.
  4. Turnul catolic se află la sud de biserică. Tematica iconografică a zidurilor este dominată de Judecata De Apoi. Acest turn al catolicilor a reprezentat multă vreme un simbol al toleranţei religioase într-o ţară scuturată adesea de conflicte etnice şi confesionale.
  5. Turnul primăriei se află situat în vestul bisericii. El reprezintă şi turn-poartă la drumul de cărute care intră în biserică făcând legătura între zidul interior şi zidul mijlociu de incintă ale biserici.
  6. În sudul bisericii drumul de care trece pe sub două turnuri-poartă: unul corespunzator zidului al treilea de incintă şi altul corespunzator zidului al doilea de incinta. Turnul interior mai era numit şi Turnul Slăninii, deoarece în vreme de asediu constituia un important depozit pentru alimente.  

 

Donariumul de la Biertan

A fost descoperit în 1775 la rădăcina unui copac din padurea Chimdru, situată la 5 km spre sud de Biertan. A ajuns în colecţia de antichităţi a baronului Samuel Brukenthal de la Avrig, apoi în muzeul Brukenthal.

Ansamblul arhitectonic de la Biertan impresioneaza prin încadrarea armonică în localitate, prin valoarea sa estetică şi informativ istorică şi mai ales prin substanţa originară păstrată de la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, caracteristici care au determinat includerea sa în Lista Patrimoniului Universal UNESCO.

Fiecare loc din România se remarcă prin istorie, legende si alte elemente unice. Vrei să vezi și alte curiozități legate de atracțiile și orașele culturale din România? Click aici.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/

Cuvinte cheie: biertan | biserica fortificata din biertan | oferte cu excursii scolare | excursii scolare | cetatea fortificata de la calnic | cazare | orase culturale