Descoperă atracțiile turistice din județul Mehedinți

Județul Mehedinți este situat în partea de sud-vest a țării, în regiunea istorică Țara Românească, și are reședința de județ în orașul Drobeta-Turnu Severin. Județul este unul foarte bogat atât în peisaje și locuri naturale de o rară frumusețe, pe teritoriul lui existând două parcuri naționale naturale, cât și din punct de vedere istoric, ruinele castrelor romane și a cetăților medievale fiind vizibile și în prezent. 

Te invităm să descoperi ce obiective turistice poți vizita de-a lungul Defileului Dunării și nu numai! Pasionat de turism cultural sau de turismul practicat în natură? Mehedinți le îmbină pe ambele!

 

Drobeta Turnu Severin

Incepeti calatoria in judetul Mehedinti, din Drobeta Turnu Severin. Orasul sta marturie civilizatiei romane care a stapanit aceste tinuturi. Podul lui Traian, construit de Apolodor din Damasc, termele si amfiteatrul roman evoca o lume antica si sunt puncte de interes, in special, pentru pasionati.

Pentru a asimila tot ce are de oferit va puteti caza, pentru un weekend, in aceasta parte a tarii. Fie ca alegeti cetatea medievala a Severinului, Muzeul Regiunii Portilor de Fier, Turnul de Apa, Palatul Cultural ,,Theodor Costescu”sau Hala Radu Negru nu o sa va plictisiti nicicum.

 

Orșova

Orașul Orșova merită vizitat atât datorită istoriei sale, care datează încă din perioada dacilor și a romanilor – când orașul era cunoscut sub numele de Dierna – cât și datorită peisajului natural de care este înconjurat, fiind construit pe malul lacului de acumulare Porțile de Fier I și înconjurat de dealuri.

Odată ajunși în oraș merită să vizitați Mănăstirile Sf. Ana și Vodița. De asemenea, în Parcul Ion Dragalina, din centrul orașului, este amenajată o mică insulă cu faleză de promenadă, iar dacă vă plac plimbările pe apă, din Orșova puteți să faceți excursii pe Dunăre. În oraș mai pot fi observate și urme ale Castrului Roman Dierna.

 

Parcul National Portile de Fier

Doua judete ale Romaniei, Mehedinti si Caras Severin isi ”revendica dreptul” asupra Parcului Natural Portile de Fier. Acesta este unul dintre cele mai mari parcuri naturale din tara si reuneste sub cupola sa 18 rezervatii. Muntii Banatului-Almajului si Locvei se intalnesc cu muntii Mehedinti si ajung intr-o parte a Podisului Mehedinti.

Laleaua galbena de cazane, pinul negru, testoasa de uscat, lupul, viezurele, egreta sau vipera cu corn sunt doar cateva dintre speciile floristice sau faunistice care isi impart cei peste 1000 de kilometri. Pe parcursul traseelor montane, turiștii pot admira flora bogata a zonei, pot admira Defileul Dunarii si lacul de acumulare Portile de Fier I.

Tot aici se afla si megaconstructiile hidrocentralelor Portile de Fier I si II, a caror energie este exploatata alaturi de vecinii sarbi.

 

Defileul Dunarii

Tot pe doua judete se intalneste si Defileul Dunarii, care reuseste sa ofere calatorului un spectacol rar intalnit. 134 de kilometri pe parcursul carora apa isi face loc prin Muntii Almajului. Aria este protejata prin lege si este inclusa in Parcul Natural Portile de Fier, care include alte 18 rezervatii sau arii protejate si o adevarata diversitate biologica, etnica si geologica.

Numai priviti Dunarea si veti intelege fascinatia oamenilor pentru cel de-al doilea fluviu al Europei!

Partea uluitoare a Defileului Dunarii este zona numita ”Cazanele Dunarii”. Aici, apele fluviului se ingusteaza, facandu-si loc printre munti si sapand in calcare aproape 7,4 kilometri. Si asta nu e tot, Cazanele se impart in cele Mici si cele Mari. Cazanele Mici isi dezvaluie identitatea in localitatea Eselnita, unde e frumoasa vale a Mraconiei, chipul lui Decebal, iar Cazanele Mari se afla in Dubova, dominate de Muntii Almajului.

Vrei să te plimbi cu bărcuța prin Cazanele Dunării? Mai multe detalii aici!

 
Chipul lui Decebal

Stiati ca statuia in stanca ce reprezinta chipul regelui dac, Decebal, este cea mai mare din Europa? Constructia inalta de 40 de metri este impresionanta si se afla in vecinatatea golfului Mraconia. Acest basorelief a fost cioplit in stanca la initiativa istoricului Iosif Consatntin Dragan. Chipul lui Decebal se afla langa ,,Tabula Traiana”, placa memoriala ridicata de imparatul Traian, pe malul sarbesc al Dunarii.

 

Podul lui Dumnezeu

Suntem obisnuiti sa vedem construtii de poduri realizate de mana omului, dar mare este uimirea atunci cand natura se joaca chiar ea de-a inginerul. Podul lui Dumnezeu este cel mai bun exemplu in acest sens. Este al treilea din lume, alaturi de cel din Franta si America si se gaseste in comuna Ponoarele. Podul natural se inalta 13 metri si se desfasoare pe 30 de metri lungime, iar formarea sa a survenit in urma prabusirii unui perete din Pestera Ponoare.

  

Campul de lapiezuri

Ati vazut un camp de lapiezuri? Ei bine, judetul Mehedinti se mandreste tare ca are un astfel de loc, unic in Europa. Cu asa locuri impresionante, pregatiti bagajele si faceti o vacanta de vis in Romania. Lapiezurile asezate pe deal par munti tociti, insa ele sunt incretituri ale calcarelor, adanci de pana la 1 metru si formate la o altitudine de sub 600 de metri. Campul de lapizuri se imparte in doua zone numite: ,,Campul Afroditei” si ,,Campul Cleopatrei”, acesta din urma avand o panorama frumoasa asupra lacului Zatonul Mare.

 

Padurea de liliac Ponoarele

Poate ca nu v-ati astepta ca in locurile in care Dunarea isi urmeaza cursul sa intalniti o padure intreaga de liliac, dar gingasa floare creste in voie in comuna Ponoarele. Arbustii inmiresmati ocupa 20 de hectare, o suprafata indeajuns pentru explorari de cateva zile. In apropiere se afla si Podisul Mehedinti si a Complexului carstic de la Ponoarele.

 

Insula Simian

Ati vizitat vreodata Insula Simian? Se afla intre cele doua maluri, cel romanesc si cel sarbesc, in aval de hidrocentrala Portile de Fier I.”Limba” de uscat de 55 de hectare se scalda in apele tulburi ale Dunarii. Se pare ca acest loc a fost locuit inca din epoca neolitica, si tot aici au fost mutate o parte dintre obiectivele turistice ale fostei insule Ada Kaleh. Ceea ce il transforma intr-un ,,muzeu in aer liber”.

 

Manastirea Mraconia

Pentru fotografii de exceptie vizitati Golful Mraconia, ce are deschidere la Cazanele Mici, un drum . Aici, zgomotul traficului se pierde intre peretii defileului, iar cele cateva case ne amintesc ca nu suntem intr-un loc izolat. Tot aici, inspre Moldova Noua se inalta deasupra apei Schitul Mraconia, construita pe locul vechii manastiri (secolul XV).

 Copii au ocazia să descopere toate aceste locuri minunate alături de noi într-o excursie! Click aici pentru detalii și nu uita ca întotdeauna așteptăm propunerile tale!

Sursa: ideipentruvacanta.ro

Cuvinte cheie: judetul mehedinti | defileul dunarii | calatorie in judetul mehedinti | orsova | laleaua galbena de cazane | cu barcuta prin cazanele dunarii