Piatra Neamt- de la străvechea Petrodava la orașul de azi

Piatra Neamt este situat în regiunea istorica Moldova si este considerat ca fiind unul dintre cele mai pitoresti orase din Romania datorita locatiei sale privilegiate in Carpatii Orientali. Orasul este inconjurat de cinci munti, oferindu-i toate avantajele unui mediu unic.

Vrei să-ți trimiți copilul/ elevul într-o tabără și nu ai idei unde? Click aici!

Cele mai vechi urme de civilizatie dateaza inca din epoca de piatra. Renumita cultura Cucuteni (3600-2600 I.Hr.) a fost atestata in zona printr-un numar remarcabil de asezaminte si sapaturi arheologice. Chiar langa oras, s-au descoperit ruinele unui vechi asezamant dacic numit Petrodava.

Piatra Neamt este scena multor evenimente culturale, inclusiv Festivalul International de Teatru, care se desfasoara primavara, evenimentul de muzica clasica Vacante muzicale, ce are loc in perioada verii, si multe alte festivaluri cui specific folcloric pe intreg parcursul anului.

Oraşul Piatra-Neamţ este menţionat documentar pentru prima dată in 1387 sub numele de Kamena (Piatra) într-o listă a oraşelor menţinută de ruşi. Dintre documentele interne, este mentionat actul din 31 iulie 1431, prin care Alexandru cel Bun a daruit Manastirii Bistrita doua prisaci si o „casa a lui Craciun de la Piatra”. În anul 1431 apare sub denumirea de Târgul de la Piatra lui Crăciun, dar statutul de târg domnesc îl primeşte doar in anul 1453. Curtea Domnească a oraşului Piatra-Neamţ este menţionată într-un document din 20 aprilie 1491 în care se spune că a fost fondată între 1468 şi 1475, sub Ştefan cel Mare, Biserica fiind construită între 1497-1498, iar turnul de 20 de m înălţime în 1499.

Bogdan Petriceicu Hasdeu ( 1870 ) considera că numele de Neamţ se referă la grupul de nemţi, poate chiar cavaleri teutoni ori saşi, care au zidit Cetatea Neamţ. Interesant este şi acest aspect care atestă prezenţa nemţilor în această zonă: prin secolul al XV-lea, negustorii nemţi care îşi făcuseră depozit de mărfuri la poalele Pietricicăi, în oraşul Piatra lui Crăciun (astăzi Piatra-Neamţ), în drumul lor spre Bacău, făceau popas într-un loc de o frumuseţe magnifică, pentru a admira strălucirea trandafirilor care creşteau din abundenţă pe aici. „Rosen hoff“  i-au spus ei acestei „grădini“ înmiresmate, adică „locul cu trandafiri“. 

Un detaliu demn de consemnat este faptul că în trecut oraşul Piatra-Neamt era frecvent afectat de calamităţi precum inundaţii şi incendii. Incendiul din 6 mai 1847 a fost urmat de alte incendii care au izbucnit la 9 iulie 1883, 14 iunie 1887, 6 iulie 1889, 18 august 1891 şi 26 martie 1902, pe străzile Cuza-Vodă, Carol I şi Elena Doamna.

În prezent, oraşul Piatra-Neamţ este la fel de renumit ca şi în trecut pentru eleganţa sa, pentru obiectivele sale turistice, pentru localnicii primitori şi pentru istoria sa.

Principalele atractii turistice din Piatra Neamt o reprezinta muntii si lacurile din zona, festivalurile care au loc de-a lungul anului, si multe cladiri istorice, precum Turnul lui Stefan sau Curtea Domneasca, construite in secolul XV in timpul domniei lui Stefan cel Mare. Alte atractii turistice importante sunt Muzeul de Istorie si Arheologie, ce detine expozitia Cucuteni - cea mai mare colectie de artefacte eneolitice din sudestul Europei, Manastirea Bistrita, construita in secolul XV la 8 km vest de oras, sau Parcul Cozla cu gradina zoologica si partia de schi.

 

Dornic de călătorii și aventuri în natură? Click aici!

 

Sursa: https://www.eurocars.ro/

Cuvinte cheie: Piatra Neamt | Curtea Domneasca | Turnul lui Stefan | Moldova | Cucuteni