Clima României

Romania reprezinta o destinatie turistica care poate fi vizitată pe intreaga perioada a anului. Existenta sezoanelor si extrasezoanelor este prezenta doar in zona de litoral, acesta fiind accesibil in general intre lunile mai-septembrie, cand turistii sunt dornici sa se relaxeze, sa faca plaja si sa inoate in apele Marii Negre. De asemenea, in zona montana, o vacanta in luna decembrie sau ianuarie, cand este plin sezon mai ales pentru sporturile de iarna, este dorita de cei mai multi.

Dupa cum se stie, Romania este o tara situata in partea de sud-est a Europei centrale, in emisfera nordica, ceea ce inseamna ca, privit în ansamblu, climatul în România este temperat-continental- moderat, făcând tranziţia între climatul Europei vestice, dominat de influente oceanice, cel al Europei estice, cu caractere continental excesive, si cel al Europei sudice – cu influente mediteraneene.

Citește și... Oferte de tabere si excursii 2020

Clima tarii variaza in functie de zona de relief, astfel incat in zonele de munte, culoarele de vale si depresiunile prezinta temperaturi mai scazute decat in zonele de campie de exemplu, dar se observa si prezenta curentilor atmosferici.

Temperaturile variaza de la media de 8 grade Celsius in nord, la media de 12 grade Celsius in sud, precipitatiile sunt mai mari in zona montana si ceva mai mici in regiunea de litoral.  Sunt cateva precizari de facut in legatura cu variatia climei pe teritoriul Romaniei:

  • Nordul Moldovei este influentat de clima baltica, cu ierni aspre si multă zapada. Masele de aer rece, sosite dinspre nord, fac din regiunea Sucevei si partea de sus a Carpatilor Orientali regiuni abordabile între primavara si toamna. 
  • La polul opus, influentele mediteraneene din vest si sud-vest, în special in Câmpia de Vest, Dealurile de Vest, Munții Banatului si o secțiune a Câmpiei Olteniei de la vest de Olt, aduc mai multe ploi în perioada iernii, simțindu-se, din plin, austrul.
  • Cele mai insorite regiuni ale României sunt cele sub influența climatului pontic, pe litoral și în Delta Dunării. Aici avem cele mai puține precipitații din țară și o temperatură medie anuală în jur de 10 grade Celsius.

In privinta capitalei (click aici pentru a vedea topul celor 10 lucruri pe care le poți face în București), aceasta are o climă temperat continentală. Având în vedere că temperaturile atmosferice se schimbă dramatic de la un maxim de 40 de grade Celsius în timpul verii la un minim de -20 de grade Celsius în timpul iernii, este de la sine înţeles ca Bucureşti să fie recomandat drept destinaţie de vacanţă pe perioada primăverii şi a toamnei, când valorile temperaturilor aerului tind să se stabilizeze în jur de 20 de grade Celsius.

Dacă sunteți interesați să vedeți câteva din frumusețile naturale ale țării noastre, click aici.

Cuvinte cheie: clima romaniei | zona de litoral | zona montana | oferte de tabere si excursii 2020 | oferte de tabere | ce poti face in bucuresti | frumusetile naturale ale tarii