De ce să să îți trimiți copilul într-o tabără de vară?

Când vă gândiţi la dezvoltarea copilului dumneavoastră şi plănuiţi cu atâta grijă educaţia sa şi activităţile extracurriculare ce îl vor ajută să devină un adult de succes şi fericit, nu uitaţi că verile sunt o oportunitate, nu timp pierdut. O  tabără este un mod  ideal de a experimenta activităţi noi (inclusiv exersarea limbii engleze cu trainer nativ), de a se responsabiliza, dar mai ales de a se distra şi a-şi face prieteni noi.

Într-o tabără, copilul petrece mult timp afară și este extrem de activ. Are ocazia să alerge, să sară, să se cațere, să se ascundă, să înoate. Iar timpul petrecut afară îl ajută să se reconecteze cu natura. Are de asemenea ocazia să stea fără tabletă, telefon, internet sau televizor.

Tot într-o tabără, copilul poate socializa, îțși poate face prieteni noi. Copiii sunt mai relaxați ca la școală, au timp să se joace împreuna mai mult, să se distreze, să se cunoască mai bine. Este o ocazie potrivită pentru ca micuții să dobândească noi competențe sociale, să învețe să coopereze, să lucreze în echipă și să împartă cu ceilalți.

Dacă vă întrebaţi care sunt beneficiile participării la tabără, iată o listă sumară:

1. Dezvoltarea independenţei

În tabăra copiii sunt scoşi din mediul lor obişnuit.

Departe de familie, au ocazia de a se descoperi în interacţiunea cu alţi copii şi adulţi ce nu fac parte din anturajul lui obişnuit. Vor învăţa să aibă grijă de ei înşişi, vor avea ocazia să ia singuri decizii şi să gestioneze diverse aspecte ale rutinei zilnice: spălatul zilnic, alegerea vestimentaţiei potrivite pentru vremea de afară, dar şi activităţile la care doresc să participe. Desigur, ei sunt încurajaţi să fie independenţi, însă sunt şi supravegheaţi, acesta fiind modul ideal de a învaţă să fie responsabili, fără a-şi asumă riscul alegerilor complet greşite. Este mediul potrivit pentru a-şi testa limitele şi a experimenta, în siguranţă, alături de oameni dedicaţi, tineri şi energici. Ghizii, supraveghetorii şi instructorii din tabere sunt văzuţi mai puţin ca autorităţi şi mai mult ca prieteni, ceea ce le dă copiilor încrederea de a se deschide şi a se bucura din plin de toate activităţile.

Te gândești să îți trimiți copilul într-o tabără de vară sau tabără de iarnă? Aruncă un ochi și peste catalogul SOCA TOUR cu oferte de tabere pentru copii! Vei găsi cu siguranță ceva care i se potrivește! 

2. Creşterea încrederii în sine

A-ţi face noi prieteni este întotdeauna o experienţă complexă presărată cu teamă, curiozitate, dar şi entuziasm şi satisfacţie.

Când nu îi mai ai pe mama şi pe tată să te ajute să abordezi pe cineva şi să creezi o conexiune, trebuie să fii tu însuţi, să-ţi asculţi instinctul şi să înveţi să te descurci. Odată ajunşi în tabăra, copiii realizează că toţi sunt în aceeaşi situaţie şi sunt toţi o comunitate. Încrederea în sine se dezvoltă atunci când copiii se simt bine în legătură cu propria lor contribuţie la activitatea de grup, atunci când ideea lor este pusă în practică, când opinia lor este luată în considerare, când trăiesc într-un mediu în care nu decide nimeni pentru ei.

3. Pe mâini bune şi în siguranţă

Din păcate, majoritatea părinţilor nu au la fel de multă vacanţă ca şi copiii, de aceea este confortabil pentru ei să  ştie că în tabăra copilul este pe mâini bune şi în siguranţă. Pentru copiii crescuţi în oraş, o săptămâna de tabăra poate reprezenta libertatea pe care nu au cunoscut-o niciodată. Acest lucru este valabil pentru majoritatea copiilor, nicidecum doar pentru aceia ai căror părinţi sunt hiperprotectivi. Cu toţii ştim că nu este bine să ţinem copiii închişi în casă, însă oricui i-ar fi teamă să-i lase să hoinărească nesupravegheați pe străzi sau chiar prin parc. Sute de scenarii groteşti ne trec prin minte… însă în tabăra putem găsi un echilibru liniştitor între libertatea copilului şi siguranţa sa. În tabără va sta afară, va respira aer curat, va alerga, îşi va face prieteni şi va sta departe de trafic, aglomeraţie şi toate celelalte neajunsuri şi influenţe negative ale oraşului. În plus, nu va avea acces la calculator, la tabletă, la televizor toată ziua şi, cu sprijinul părinţilor, foarte puţin acces la telefon. Va fi ca o binemeritată vacanţă pentru mintea şi sufletului ambelor părţi: părinţi şi copii.

Și pentru copil, mai ales dacă merge pentru prima dată în tabără, vor exista tot felul de motive de îngrijorare. 
Tu vei fi cea care-i va explica faptul că în tabără sunt adulți ce trebuie să aibă grijă de copii, că va putea comunica mereu cu ei și că aceștia, la rândul lor, pot intra oricând în legătură cu tine.

4. Întărirea abilităţilor sociale

Surprinzător pentru unii, în tabără se pot lega adevărate prietenii, prietenii de o viaţă. Odată ajunşi în tabără, anturajul lor devine extrem de divers, ceea ce le dă oportunitatea să găsească persoane compatibile sau interesante, extinzându-şi cercul de prieteni.

Crescând încrederea socială a copilului, această experienţă se poate dovedi extrem de valoroasă, mai ales atunci când trebuie să schimbe colectivul (spre exemplu când trece din grădiniţă în clasa I sau din clasa a VIII-a în liceu).

Alt efect ale acestei expuneri este că îi face mai toleranţi.

Departe de tablete, computere şi pe cât se poate departe şi de telefoane, copiii învaţă că există soluţii la orice problema şi că stă în puterea lor să le găsească (în special dacă discută despre ele),  descoperă plăcerea de a sta la poveşti după ora stingerii, de a face planuri pentru a doua zi şi de a împărtăşi păreri şi sentimentele despre orice, pe scurt: învaţă  cum trebuie să procedeze pentru a comunica eficient.

Specialiștii spun că acest lucru îi va fi benefic, întrucât îl va învăța să fie adaptabil, să-i accepte pe ceilalți, să-i înțeleagă și va învăța lucruri noi de la ei. Toate acestea îl vor ajuta deci să se dezvolte atât din punct de vedere cognitiv, cât și emoțional.

5. Noi interese

Programul încărcat şi divers al taberelor permite copiilor să încerce lucruri noi: de la sporturi de tot felul şi ore de limba engleză până la drumeţii, jocuri pe echipe, dansuri şi karaoke. Astfel, copiii pleacă din tabără cu o nouă mare pasiune sau cu o experienţă ce le va deschide noi perspective în viaţă şi, poate, vor înţelege că distracţia adevărată nu este în faţă unui ecran, ci în interacţiunea cu copii de vârstă lor.

6. Apreciere pentru natură

Majoritatea taberelor sunt situate în zone ceva mai depărtate de civilizaţie şi mai apropiate de natură. Copiii care şi-au petrecut majoritatea timpului în oraş vor avea ocazia să exploreze şi să descopere natura.

Nicio poveste sau înregistrare video nu poate înlocui mirosul de pădure, cântecul păsărilor, senzaţia atingerii unui melc sau gustul unei coacăze sălbatice.

Multe tabere oferă programe special concepute pentru a integra cât mai multe activităţi în aer liber, deci o ocazia de a vedea, simţi, miroşi, încerca senzaţii noi, ocazia de a se apropia de natură.

7. Investiţie în amintiri plăcute

Copiii se întorc de obicei din tabăra după cea mai grozavă săptămâna din viaţă lor. Şi-au făcut noi prieteni (de multe ori pe viaţă, deoarece îi unesc interese comune, nu doar proximitatea), au avut parte de o mulţime de experienţe şi activităţi noi, dar, cel mai important, se simt plini de încredere. Amintirile din timpul taberei vor dăinui peste ani, vor rămâne alături de ei şi în anii maturităţii.

8. Exersarea abilităţilor de lider

Taberele sunt mediul ideal pentru exersarea abilităţilor de lider, deoarece copiii vor trebui să facă alegeri  şi să ia decizii, să conducă proiecte şi să coordoneze echipe. Unii copii se vor remarcă prin iniţiativa, fiind cei care vor seta pasul şi tonul pentru alţi copii. Ordinea între ei se va crea natural şi ei se vor simţi că o echipa. Programul încărcat de la şcoală şi atracţia produselor tehnologice creează un adevărat deficit de abilităţi sociale în rândul copiilor, iar tabăra este locul ideal pentru a redobândi aceste abilităţi. Un studiu din 2014 condus de Universitatea din California, Los Angeles, a revelat că după doar o săptămâna de tabăra, departe de orice ecran sau monitor, elevii de clasa a şasea aveau o capacitate sesizabil mai bună de a desluşi indiciile emoţionale non-verbale ale oamenilor din jur – un indicator cheie a inteligenței sociale/emoţionale.

Citește și: Copilul e prea mic pentru a-l trimite în tabără? Înscrie-te la o tabără de familie alături de cei dragi ție! Bucovina, Ardeal sau Maramureș?

Câteva sfaturi pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de plecarea în tabără a copilului tău 

Să îți pregătești copilul așa cum trebuie pentru a pleca în tabără nu este ușor, mai ales dacă ești prima dată într-o asemenea situație. Astfel, pe lângă agitația cu pregătirea celor necesare pentru a te asigura că acesta va avea la el cele necesare, intervine și o anumită anxietate, legată de modul în care se va adapta copilul acolo, dacă se va descurca fără tine.
Îți va fi mai la îndemână să gestionezi toate acestea dacă vei urma și pașii de mai jos:

1. Asigură-te că al tău copil este perfect sănătos înainte de a pleca în tabără

 Pentru a evita orice fel de probleme în tabără, este necesar ca al tău copil să fie perfect sănătos înainte de a merge acolo.
În special dacă este vorba despre prima dată când copilul va avea această experiență, gândește-te că și cele mai mici probleme de sănătate îi pot îngreuna adaptarea și îl pot face să-și dorească să revină mai repede acasă.
Iată de ce este indicat să-ți duci micuțul la un control medical și să ai grijă să aibă cu el un strict necesar de medicamente. Desigur,  acestea vor fi înmânate unui adult responsabil sau îi vor fi date chiar copilului, dacă este mare. 

2. Învață-l ce ar trebui și ce nu ar trebui să împartă

Este foarte important ca înainte de plecarea în tabără un copil să știe ce lucruri ar putea și pe care nu este bine să le împartă cu ceilalți.
Atrage-i atenția că mai ales obiectele de igienă personală nu ar trebui împrumutate, întrucât se poate îmbolnăvi. Poți să-l ajuți din acest punct de vedere și punându-i etichete cu numele său pe acest tip de obiecte.

3. Scrie numele copilului pe cât mai multe dintre lucrurile pe care le va avea cu el în tabără

Cu siguranță că și copilului îi va fi mai ușor să aibă grijă de lucrurile sale dacă își va vedea numele scris pe diverse etichete. De asemenea, șansele ca acestea să ajungă la alt copil sau să dispară vor scădea considerabil. Așa că alege markerele preferate ale micuțului și apucă-te să lipești etichete pe tot felul de lucruri, de la obiectele de igienă personală până la haine.

4. Discută cu copilul despre activitățile și programul din tabără

Pregătește-ți din timp copilul și spune-i ce activități va desfășura acolo, ce program va avea. Nu numai că îi va mai ușor să se adapteze schimbărilor, dar va înțelege mai bine că trebuie să respecte o rutină zilnică, să asculte de anumite reguli.
În același timp, îi poți spune și ce așteptări ai tu de la tabăra sa, în sensul în care te aștepți să învețe diverse lucruri în urma acestei experiențe.

5. Păstrează-ți calmul

Așa cum s-a precizat și mai sus, nu este simplu să te obișnuiești cu ideea că al tău copil va sta departe de tine pentru mai multe zile.
Pentru binele copilului, străduiește-te ca măcar în prezența lui să rămâi calmă, fără a-i transmite cumva din anxietatea ta.

6. Asigură-l pe copil că în tabără vor fi persoane care vor avea grijă de el

Și pentru copil, mai ales dacă merge pentru prima dată în tabără, vor exista tot felul de motive de îngrijorare. Unul dintre ele poate fi legat și de faptul că se întreabă, dacă în lipsa ta, va avea pe cine să se bazeze.
Tu vei fi cea care-i va explica faptul că în tabără sunt adulți ce trebuie să aibă grijă de copii, că va putea comunica mereu cu ei și că aceștia, la rândul lor, pot intra oricând în legătură cu tine.

7. Nu-l trimite pe copil în tabără cu haine prea  scumpe

Având în vedere că în tabără predomină activitățile din exterior și că un copil nu știe să fie prea grijuliu cu hainele sale, este preferabil să nu-i dai la el cele mai bune și mai scumpe haine.
Orientează-te spre haine variate, comode, care nu se șifonează ușor și care pot fi ușor combinate între ele.

8. Copilul va fi expus diversității

Fie că este vorba despre alți copii, fie că este vorba despre adulții din tabără și despre activitățile derulate acolo, copilul tău va fi nevoit să se adapteze la oameni și situații noi, diferite de cele la care este expus în mod obișnuit.
Specialiștii spun că acest lucru îi va fi benefic, întrucât îl va învăța să fie adaptabil, să-i accepte pe ceilalți, să-i înțeleagă și va învăța lucruri noi de la ei. Toate acestea îl vor ajuta deci să se dezvolte atât din punct de vedere cognitiv, cât și emoțional.

Citește și: Modalități de a petrece timp cu copiii noștri

Surse: copilul.ro, qbebe.ro, proerudio.ro

Cuvinte cheie: tabara de vara | tabara de copii | motive tabara | oferte tabere | beneficii tabere | sfaturi tabere | programe tabere |