Delta Dunării - Călătorie într-o rezervație naturală unică în lume

Informații despre Delta Dunării

Delta din România s-a format de-a lungul a mii de ani. Ea continuă să se extindă și astăzi, chiar dacă mai lent. Se consideră că este cea mai tânără porțiune de uscat de pe teritoriul românesc.  

În comparație cu alte biosfere, Delta Dunării este cea mai bine conservată din Europa, iar din anul 1990 face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO. Este proclamată rezervație protejată a biosferei

Dunărea și Delta Dunării. Ce înseamnă mai exact?

Ei bine, dacă nu ai fost acolo, trebuie să știi că Delta Dunării este un labirint de canale cunoscute în cea mai mare parte doar de localnici și de împătimiții de pescuit care vin aici ocazional. Dacă ajungi să faci o excursie cu barca în Deltă, vei vedea cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume. Nu vei observa deodată toate păsările sau alte animale existente aici, dar trebuie să știi că rezervația Delta Dunării se află în top 10 zone cu cea mai mare biodiversitate de pe pământ. Unii spun că se află în top 3, după Marea Barieră de Corali și Insulele Galapagos.

 

Fauna în Delta Dunării

Rezervația Biosferei Delta Dunării are o suprafață de 580.000 ha și este considerată cea mai mare zonă de reconstrucție ecologică din lume. Labirintul de insule, lacuri și păduri oferă un habitat ideal pentru 4000 de specii de animale. Dar cineva anume a devenit simbolul Deltei: pelicanul. Găsim aici atât pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), cât și pelicanul creț (Pelecanus crispus). Este o specie protejată la nivel global, populația Europei fiind estimată la nici 5000 de perechi cuibătoare, majoritatea având „cazarea” în Delta Dunării.  Dacă vrei să faci o excursie de o zi in Deltă și îți dorești să vezi mulțimea de pelicani venită să cuibărească, cea mai bună perioadă este primăvara devreme sau toamna. Găsești pe net mai multe informații despre viața și obiceiurile pelicanilor: vei afla că majoritatea vin din Africa să-și crească puii, se hrănesc în grupuri mari, alături de cormorani, mănâncă aproximativ 1 kg de pește/zi, trăiesc între 10 și 30 de ani.

Vei găsi și câteva curiozități despre pelicani:

  1. Ciocul poate atinge lungimea de 50 m;
  2. Sacul gular poate susține până la 11 kg;
  3. Spre deosebire de celelalte păsări care clocesc ouăle sub piept, pelicanul le clocește sub picioare, învelindu-le cu membrana interdigitală;
  4. Pentru a atrage femelele în sezonul de împerechere, masculii își schimbă culoarea ciocului, a pungii si a gâtului în nuanțe deschise.

Pelicanii nu doar că sunt declarați monumente ale naturii, ei mai sunt ocrotiți și prin Convenția de la Berna, privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale. Chiar dacă sunt declarate monumente ale naturii, pelicanii sunt supuși unor presiuni din partea oamenilor, a turiștilor și a vapoarelor.

 

Turismul în Delta Dunării. Vacanță în Deltă cu familia sau excursie de o zi?

Delta Dunării redefinește ideea de liniște si de relaxare. Aici totul ia o intorsatură frumoasă, unde totul este natural și împinge oamenii să se adapteze unui mediu natural, cu aer curat. Calmul valurilor induce această stare de liniște, mirosul de apă și de pește de pretutindeni contribuie la mersul natural al lucrurilor, nuanțele diferite de verde ce se găsesc pas cu pas odihnesc ochiul iar nuferii albi sau galbeni delicați completează peisajul. Totul poate fi savurat cel mai bine intr-o plimbare cu barca sau cu șalupa. Pe cât de relaxantă, pe atât de eficientă. Este un loc perfect de a evada de tensiunile orașului și de a petrece câteva zile cu familia.

Noi, la Soca Tour, am organizat un concediu în Delta Dunării și a ieșit chiar foarte frumos. Iar aici poți rezerva un sejur în Deltă organizat pentru tine anul acesta.

Un subiect comun este acesta: Câte zile să petrec în Deltă? Un weekend? O zi este îndeajuns? Mai bine să petrec în tihnă o săptămână cu familia?

Răspuns: Depinde de tine. Poți face de toate în Delta Dunării. Ca obiective turistice, poți să vizitezi câteva din cele 20 de arii protejate. Cele mai cunsocute sunt: Pădurea Letea, Lacul Nebunu, Sacalin – Zătoane, Insula Ceaplace, Grindul Chituc, Periteașca – Leahova, Grindul Lupilor.

 

Recomandările noastre

  1. Primăvara târzie sau toamna devreme sunt cele mai bune anotimpuri pentru o vizită în Deltă;
  2. Mila 23, Pădurea Letea sau Caraorman sunt poate cele mai cunoscute puncte din Deltă, dar ascultă și recomandările localnicilor sau ale consultanților de turism. Îți vor descoperi și alte locuri minunate;
  3. Alege întotdeauna un ghid în Deltă. Fie că ești interesat de pescuit, excursii la obiective turistice cunoscute sau trasee mai puțin turistice în Deltă, cercetează pe Google recenzii, oferte, prețuri și dă un telefon pentru a vorbi direct și a face o rezervare în avans, mai ales dacă este vorba de sezonul de vârf (primăvara târzie – vară). Dacă vrei un ghid bun, ocupă-l din timp. El îți va recomanda ce excursii în Deltă să faci, cât costă o plimbare cu barca sau ce pensiuni la Dunăre găsești.

Vrei să pătrunzi pe tărâmul frumuseților României, în acest colț de rai? Dă click aici pentru a rezerva un sejur de 2,3,4,5,6 zile în Delta Dunării, exact de ce ai nevoie pentru a descoperi în tihnă acest minunat loc.

Video Documentar Delta Dunării

 

Harta Google maps Delta Dunării cu | Harta trasee turistice Delta Dunării

Cuvinte cheie: delta dunarii activitati | weekend in delta dunarii | delta dunarii locuri de vizitat | ce se poate vizita in delta dunarii | delta dunarii pentru copii | calatorie in delta dunarii |