Lacul Techirghiol sau „Lacul lui Techir”

Limanul Techirghiol zis și Lacul Techirghiol este situat la marginea localității balneare Eforie Nord de pe țărmul Mării Negre la 12 km distanță de portul Constanța, România. Este un liman fluvio-marin cu o suprafață de 10,68 km², separat de mare printr-un perisip și cu o adâncime maximă de 9 m. Prin aportul mic de apă dulce, apa limanului și-a mărit concentrația de săruri, la circa 95 g/l. Acest fenomen a permis formarea unui strat de nămol cu calități terapeutice.

Pe malul limanului opus localității Eforie Nord se află orașul Techirghiol, înființat în 1893. La Techirghiol a fost deschis un sanatoriu încă din 1899. Localitatea este o renumită stațiune de tratamente, unde sunt puse în valoare efectele terapeutice ale apei sărate (mineralizate) și a nămolului din liman, recomandate pentru tratarea unor boli precum psoriazis, reumatism, alergii, ș.a.

O privire generală asupra compoziției chimice a lacului ne indică o porțiune centrală, cuprinzând stațiunile Techirghiol, Eforie Nord și Eforie Sud, o mineralizare și salinitate totală practic omogenă, atât pe orizontală, cât și pe verticală (până la adâncimea de 3 m), în jurul valorii de 85,5 g la ‰.

Apa și nămolul lacului Techirghiol, factori terapeutici de mare valoare medicală si științifică, au făcut obiectul a numeroase studii, în cele mai diverse domenii de cercetare.

 

Intră aici pentru a vedea ofertele de cazare în stațiunile balneare din România!

Din punct de vedere al originii, lacul Techirghiol este o fostă lagună a Mării Negre, azi complet separată de aceasta, întreruperea completă a legăturii cu marea fiind de dată relativ recentă. Lacul se află cu 1,5 m sub nivelul Mării Negre, are o adâncime variabilă de la 0,5 m la 5 m, atingând pe alocuri și 9-10 m. Fauna este constituită din câteva specii de artropode, viermi și protozoare, flora prin câteva specii de alge, iar spre fund predomină bacteriile sulfuroase incolore și colorate. Lucios și onctuos, nămolul din lacul Techirghiol este negru ca păcura și are un miros caracteristic. Posedă proprietăți fizico-chimice care îl fac extrem de util în tratamentul diferitelor afecțiuni alături de apa salină.

Legenda lacului Techirghiol este spusă din generație în generație și stă la baza recunoașterii beneficiilor oferite de apa salină și nămolul sapropelic la nivel național și internațional.

Se spune că un bătrân tătar olog și orb pe numele de Tekir a ajuns odată cu măgarul său ranit, la malul acestui lac, în care animalul a intrat să se scalde. S-a chinuit bătrânul apoi ore în șir să-l scoată din noroiul mirositor, dar măgarul încăpățânat nu voia să se miște din apă. Mare a fost însă mirarea și bucuria bătrânului când, ieșind din lac, și-a dat seama că ochii săi puteau distinge din nou lumina, iar picioarele sale, de multa vreme neputincioase, începuseră să-l asculte. Cât despre înțeleptul său măgăruș – rănile de pe spate i se vindecaseră, iar corpul său parcă trăia o nouă tinerețe. Aflându-se vestea despre această întâmplare miraculoasă, oamenii au venit pe malul lacului, scăldându-se și ungându-se cu nămol pentru a-și găsi vindecare. Și pentru că Tekir și măgărușul său au fost cei care au descoperit miraculoasele beneficii ale lacului, acesta s-a numit Techirghiol însemnand „Lacul lui Techir”.

Primele atestări scrise despre utilizarea nămolului și a băilor în lacul Techirghiol cu scop vindecător datează din anii 1800, iar în 2014 s-au împlinit 115 ani de recunoaștere a lacului Techirghiol în balneologie și a proprietăților sale terapeutice.

 

Ești elev? Hai într-o excursie pe tărâmurile dobrogene... sau poate îți dorești să pășești în ținuturile moldovenești? Avem o ofertă largă de unde poți alege! Vezi aici!