Rezervaţia naturală Lacul Cuejdel

Lacul Cuejdel- cel mai mare lac de baraj natural din ţară

Lacul Cuejdel este cel mai mare lac de baraj natural din țară și se întinde pe teritoriul comunei Gârcina din județul Neamț. Deși nu este la fel de cunoscut ca și Lacul Roșu, acest lac s-a format în aceleași condiții ca și primul și este la fel de spectaculos.

Așezat în inima pădurii, într-un peisaj salbatic, lacul Cuejdel este de o frumusete rar întâlnită unde sute de trunchiuri de copac se ivesc amenințătoare din apă. Lacul Cuejdel, datorită formei sale, este denumit și Lacul Crucii, iar prin frumusețea deosebită a peisajului,  a caracteristicilor geomorfologice și limnologice a fost declarat din anul 2004  rezervație naturală.

Haideți cu noi într-o excursie în jurul Bucureștilor pentru a face o vizita la Palatul Mogoșoaia și nu numai! Click aici pentru a afla toate detaliile.

Rezervația este situată în bazinul hidrografic superior al Cuiejdiului – afluent pe stânga al Bistriței – respectiv, pe cursul mijlociu al pârâului Cuiejdel (afluent de stânga al Cuiejdiului). Zona de alimentare a lacului este delimitată la nord de Vârful Tarnițelor (1081 m) și Măgura Gârcina (873 m); la est de culmea Hălăgeanu (1017) și Vârful Muncelul (1067 m), la vest de Dealul Piciorul Crucii și Piciorul Rotund.

Pentru a ajunge la Lacul Cuejdel există două căi de acces: fie cu mașina pe șoseaua care merge de la  Piatra Neamț spre Târgu Neamț până la comuna Crăcăoani, apoi la stânga pe un drum comunal spre Cracăul Negru și Magazia și de aici prin pădure până la lac sau pe jos pornind din satul Cuejdel (din Piatra Neamț spre Gârcina).

Lacul s-a format în mai multe etape începând cu anul 1978 pe cursul mijlociu al pârâului Cuejdel (afluent de stânga al râului Cuejdiu), prin surpări și alunecări succesive pe partea stângă a văii la baza Culmii Munticelu. Alunecarea s-a produs între km 0,5 și 1,5 km amonte de confluența cu Cuiejdiul pe o suprafață de 35 de hectare, grosimea depozitelor variind între 5 – 25 m și chiar mai mult în zona barajului.

O a doua etapă importantă de formare a lacului a fost alunecarea din anul 1991, probabil cauzată de cutremurul din anul 1990 la care s-au adăugat ploile intense din anul următor. Cu această ocazie barajul natural format a blocat întreaga vale, determinând acumularea unei mari cantități de apă.

Principala cauză a multiplelor alunecări de teren este de origine antropică, pe fondul defrișărilor produse pe versantul stâng îndeosebi în perioada 1950-1960, construcția vechiului drum forestier în această zonă secționând deluviul de alunecare din baza versantului, ceea ce a declanșat alunecarea inițială și seria de alunecări ulterioare. Construirea noului drum forestier în perioada 2003-2004, a condus la noi alunecări de teren.

Ca turist te poți plimba în jurul lacului pe drumul forestier ce se unduiește în lungul apei. Natura a lucrat intens în această zonă iar rezultatele se vad materializate într-un peisaj ce încântă privirea la fiecare pas. Pâlcuri de trestii, o plută părăsită, copăcei grupați în forme ciudate, rădăcini: întreaga zonă e un amalgam de elemente ce impresionează.

Crezi că știi cele mai mici detalii despre România, țara în care locuiești? Te invităm să dai click aici pentru a vedea dacă lucrurile stau întocmai astfel!... 20 de lucruri mai puțin știute despre România!

Cuvinte cheie: cuejdel | neamt | vacanta in neamt | oferte piatra neamt