Pe urmele lui Ștefan cel Mare - Itinerariu de 3 zile cu plecare din București

Preț: 420 lei/ persoană, minim 40 de plătitori

Durată: 3 zile

Oferta include: Cazare cu pensiune completă, transport cu autocarul, ghizi animatori și formatori autorizați, animație și organizare activ, materiale necesare

Vizualizați oferta completă de tabere în format  individual PDF, ușor de accesat, distribuit și printat. - Click.

Se poate plăți și cu vouchere/card de vacanță

Vă invităm să vizualizați cele mai noi fotografii din taberele precedente pe pagina de Facebook, în albumele create pe www.facebook.com/SocaTour

Vizualizați mai jos super ofertele pentru taberele cu locuri rămase disponibile, din vara 2024. 

Taberele se pot organiza și în alte vacanțe școlare, la cerere. Pentru ofertele de tabere de iarnă, accesați categoria „Tabere de iarnă - ski și săniuș”.

plata cu vouchere de vacanta

Vă prezentăm câteva din locurile prin care a călcat marele domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt, lăsând în urmă amintirea unei epoci unice în istoria românilor.  

Vă invităm să citiți următoarele rânduri și să descoperiți cu noi obiectivele ștefaniene din regiunea Moldova pentru a înțelege mai bine viața voievodului.

 * Excursia este potrivită doar pentru tineri de cel puțin 14 ani. 

Itinerariu

 

Ziua 1. București - Sf. Cuv. Parascheva din Râmnicu Sărat – Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzești - Salina Tg. Ocna (opțional) – Muzeul George Enescu (Palatul din Tescani) - Biserica Nașterea Maicii Domnului din Tazlău – Tg. Neamț - Mănăstirea Neamț cu Biserica Înălțarea Domnului – Biserica Sf. Gheorghe de la Baia - Suceava.

Am pornit din București cu „noaptea-n cap” (deh, este iarnă) la ora 06:30 cu gândul să aflăm mai multe despre iubitul de popor, marele sfânt domnitor Ștefan cel Mare. Prima oprire a fost la Râmnicu Sărat, la Biserica „Sf. Cuv. Parascheva” zidită în 1907 pe urmele unui vechi lăcaș de cult, construit în 1474 de către Ștefan cel Mare pe locul în care s-a războit cu domnitorul Țării Românești, Radu cel Frumos.  Următoarea oprire a fost la Borzești, locul în care a copilărit Ștefan. În drum spre Borzești am lăsat în urmă, pe stânga Mausoleul Mărășești. Aproape de biserica din localitate ne-am abătut de la drumul principal pentru a vedea podul făcut de Ștefan pentru a ușura transportul sării extrase din zonă. În Borzești, de curând numit cartier al orașului Onești, stă așezată Biserica în formă originală ctitorită de Ștefan cel Mare în amintirea copilăriei sale și mai ales a morții prietenului său Mitruț (sau Gheorghiță), ucis de tătari. Lângă numita biserica se găsește și vechea școală transformată în muzeu, unde aflăm printre altele și un bust al domnitorului din care s-au inspirat realizatorii filmului „Ștefan cel Mare”.

Pentru doritorii de obiective turistice, în drumul care duce către Mănăstirea Tazlău (următoarea ctitorie a domnitorului) se pot vizita salina Târgul Ocna și Muzeul „George Enescu” de la Tescani. Mănăstirea Tazlău se remarcă prin arhitectura ștefaniană păstrată în formă originală, dar și prin locul în care este așezată. Te întâmpină măgurile și trecătoarea prin care se ajunge în Transilvania (dealtfel, Tazlău înseamnă „valea cailor”). A fost ctitorită în 1497 pe locul unei vechi biserici construite de Alexandru cel Bun și este considerată sora mai mică a Mănăstirii Putna; se mai păstrează ruinele casei domnești a lui Ștefan și zidul de apărare făcut din piatră de râu.

Trecând pe lângă faimoasa cetate a Neamțului (fortificată de Ștefan cel Mare), se ajunge la măreața Mănăstirea Neamțului cu hramul Înălțarea Domnului, sfințită după bătălia de la Codrii Cosminului (1497). Este unul dintre cele mai interesante și mai reprezentative monumente de arhitectură ale vremii.

O interesantă ctitorie este cea de la Baia (prima capitală a Moldovei), numită și Sfântul Gheorghe. I se mai spune și Biserica Albă, pentru că nu a fost zugrăvită niciodată. Tot în Baia se găsește și Biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorie a lui Petru Rareș.

Spre sfârșitul zilei am ajuns la Suceava, fosta capitală a Moldovei.

 

Ziua 1.

 

Ziua 2. Suceava – Pătrăuti (UNESCO) – Arbore (UNESCO)- Volovăț  -  Rădăuți - Chilia Sf. Daniil Sihastrul - M-rea Sihăstria Putnei - Putna. Cazare la M-rea Putna

În Suceava se găsesc numeroase locuri în care domnitorul și-a lăsat amprenta. În primul rând regăsim Biserica Mirăuți, acolo unde se afla vechea Mitropolie a Moldovei și unde este înmormântată prima soție a lui Ștefan, Evdochia. Apoi, regăsim Biserica Sfântul Dimitrie, ctitorită în urma victoriei de la Codrii Cosminului (pentru care a așteptat special ziua de 26 octombrie, când este cinstit Sf. M. Mc. Dimitrie, spre a începe atacul).  Până în prima parte a anului 2018 se poate vizita expoziția temporară dedicată lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Nu trebuie să ratăm nici Biserica Sfântul Ilie, ctitorită în 1488 și care va fi în curând restaurată. Neapărat trebuie văzută cetatea Sucevei, de importanță crucială în istoria Moldovei. Cetatea este acum restaurată și merită studiată în detaliu. În fiecare cameră sunt panouri cu informații utile despre domnitorii Moldovei, strategiile de atac/defensivă și armele utilizate în Evul Mediu.

După vizita Sucevei, am plecat spre Mănăstirea Putna, supranumită și „Ierusalimul Neamului Românesc”, necropola familiei domnitorului și lăcașul său de suflet, ocrotit de secole de sfânt. Pe drum, am poposit la Biserica Pătrăuți, ctitorită în 1487 (unde se află renumita pictură „Cavalcada Sfinților Militari”, lăcașul aflându-se în Patrimoniul UNESCO) și la Rădăuți, la Mănăstirea Bogdana, ctitorie a primului mușatin, Petru I. Acolo se află mormintele strămoșilor lui Ștefan cel Mare, de aceea domnitorul a înfrumusețat pietrele mortuare și a făcut numeroase donații. În zonă se mai află Biserica Arbore (monument UNESCO) și Mănăstirea Volovăț (ctitorită în 1500, 14 septembrie).

Aproape de Mănăstirea Putna se află peștera Sfântului Daniil Sihastrul, duhovnicul domnitorului și Mănăstirea Sihăstria Putnei, de o frumusețe deosebită.

 

Ziua 2.

 

Ziua 3. Putna – Cacica - Voroneț (UNESCO) -  Războieni - Biserica Precista din Bacău – București. 

Mănăstirea Putna este prima ctitorie din piatră a domnitorului (1466-1469), rezidită mai târziu. Mormântul Sfântului radiază curaj oricărui vizitator care intră cu încredere și caută cu sinceritate ajutorul său. În drum spre  Mănăstirea Voroneț (cu hramul Sfântului Gheorghe, ctitorită în 1488), ne-am oprit la salina Cacica, un obiectiv de mare interes. Am ajuns apoi la Mănăstirea Războieni, ctitorită cu mare respect în cinstea ostașilor căzuți în lupta din 1476 împotriva lui Mahomed cuceritorul. La Bacău se află Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și ruinele Curții domnești dată în grija fiului său Alexandru, care ar fi trebuit să îi urmeze pe tron marelui domn.

Spre seară, nu foarte târziu, am ajuns în București.

Ziua 3.

 

Tarif: 420 Lei, minim 40 de plătitori

❖ În momentul rezervării se percepe un avans de 25% din valoarea pachetului

❖ Pentru un număr mai mic de participanți, tariful se recalculează

❖ Cadrele didactice au gratuitate

  

Pachetul include: Cazare 3* în Suceava și Putna cu pensiune completă (prânz, cină, mic dejun), transport cu microbuz / autocar licențiat curat și comod, însoțitor de grup

Costuri extra: Bilete de intrare la diferitele obiective turistice

Cuvinte cheie: excursie in Bucovina | excursie Stefan cel Mare | excursie de 3 zile