Romania

Generalități

  • Denumirea oficială: România
  • Localizare: Europa Centrală / Europa de Sud-Est
  • Fus orar: GMT + 2
  • Suprafaţă: 238.391 km2
  • Drapelul României: tricolor cu benzi verticale: roşu, galben, albastru
  • Populaţie: 19.651.000 (Martie 2014)
  • Principalele grupuri etnice: Români 84%, Maghiari 6,1%, Rromi 3,1%, Germani 0,2%, Ucraineni 0,2%
  • Religii: Creştin ortodoxă 81%, Romano-catolică 4,3%, Reformată 3%, Greco-catolică 0,7%, Unitariană 0,3%, Iudaism, altele
  • Limba oficială: Româna
  • Moneda: Leu (RON), plural Lei
  • Capitala: Bucureşti
  • Sistem politic: România este o republică semiprezidenţială bazată pe un Parlament bicameral format din Camera Deputaţilor şi Senat. Toţi membrii legislativului sunt aleşi direct din cele 41 de judeţe. Şeful statului este desemnat prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat de toţi cetăţenii cu drept de vot.
  • Sistem juridic: Bazat pe modelul european şi pe Constituţia din 1991
  • România este stat membru al Uniunii Europene (UE) din 2007 şi al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din 2004.
  • Situată la jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord, România este a 12-a ţară ca mărime din Europa. Suprafaţa României este împărţită aproape în mod egal între munţi, dealuri şi câmpii.

Geografia României

Munţii Carpaţi

Mai puţin înalţi decât Alpii, Munţii Carpaţi formează un arc de aproximativ 956 km în România. Sunt împărţiţi în trei grupe mari: Carpaţii Orientali, Carpaţii Meridionali (Alpii Transilvaniei) şi Carpaţii Occidentali. Peisajele sunt fascinante şi extrem de variate datorită structurii specifice terenului şi rocilor (glaciar, carstic, structural, vulcanic).
Munţii României sunt o destinaţie excelentă pentru numeroase tipuri de activităţi: drumeţii, ciclism, rafting. Unele dintre cele mai cunoscute staţiuni pentru praticarea sporturilor de iarnă sunt Poiana Braşov, Sinaia, Predeal, Vatra Dornei, Bâlea Lac şi Păltiniş.

Delta Dunării

Dunărea îşi încheie călătoria de aproape 3.000 km prin Europa în sud-estul României. Aici, fluviul se desparte în trei braţe (Chilia, Sulina şi Sfântu Gheorghe) care formează Delta Dunării, cel mai tânăr pământ al ţării. Delta este formată din zone mlăştinoase, plaje şi insule acoperite cu stuf. Regiunea este protejată prin lege şi înscrisă în patrimoniul UNESCO, datorită diversităţii faunei şi florei.

Marea Neagră

Litoralul românesc are o lungime de 245 km.
Marea Neagră este o mare continentală, cu salinitate redusă, cu temperaturi cuprinse între 20 – 25°C în lunile de vară. Plajele extinse, cu nisip fin, devin extrem de populare în perioada mai – septembrie.

Râuri

98% dintre râurile României izvorăsc din Munţii Carpaţi. Cursurile superioare sunt în general cele mai spectaculoase, datorită peisajului montan.
Principalele râuri din România sunt: Mureş, Prut, Olt, Siret, Ialomiţa, Someş, Argeş. LUNGIME
La est, râurile se varsă în Siret şi în Prut, la sud în Dunăre, iar în vest cele mai multe râuri se varsă în Tisa.
Al doilea fluviu ca mărime din Europa, Dunărea traversează sudul României formând graniţa naturală cu Serbia, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina. Apele albastre ale fluviului străbat România de la Baziaş la Marea Neagră. Toate râurile de pe suprafaţa României sunt afluenţi direcţi sau indirecţi ai Dunării.
Dunărea este o rută importantă pentru navele autohtone şi internaţionale. Principalul port, atât pentru comerţ, cât şi pentru turism este portul Constanţa, legat de Dunăre printr-un canal construit în 1984. Tulcea, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu şi Drobeta sunt alte porturi importante. Portul cel mai apropiat de capitală este Giurgiu. În prezent există planuri pentru construcţia unui canal care să facă legătura între Dunăre şi Bucureşti.


Lacuri
În România există aproximativ 3.500 de lacuri, cele mai multe mici sau de dimensiuni medii. Cele mai mari sunt lagunele şi lacurile de pe coasta Mării Negre, printre care Razim (394,30 km2) şi Sinoe (135,6 km2) sau lacurile situate de-a lungul Dunării, cum ar fi Oltina (19 km2) sau Brateş (24 km2).
Lacurile glaciare din Munţii Carpaţi sunt în general mici, dar spectaculoase. Merită amintite lacurile glaciare din Munţii Retezat: Zănoaga, cel mai adânc lac din ţară (29 de metri adâncime) şi Bucura, cel mai mare (8,90 ha) precum şi lacurile din Alpii Transilvani: Bâlea, Capra, Podragu.
Lacul Sf. Ana, situat în masivul Ciomatu Mare, în apropiere de Tuşnad, este singurul lac vulcanic din România, format într-un crater păstrat intact, şi este înconjurat de păduri întinse. Apele lacului Sf. Ana sunt foarte limpezi şi curate, lacul fiind alimentat exclusiv din apă de ploaie.
Lacul Roşu, situat în masivul Hăşmaş, în apropiere de Cheile Bicazului, este unic ca formă şi peisaj. Este un lac de baraj natural format în 1837, după o alunecare de teren. Denumirea de „Lacul Roşu” provine de la aluviunile de culoare roşiatică aduse de principalele râuri tributare.


Floră şi faună


Datorită terenului variat şi climei, flora şi fauna României sunt caracterizate de diversitate: peste 3.700 de specii de plante şi 33.792 specii de animale. Stejarii, fagii, ulmii, arţarii şi teii formează 71% din pădurile României, în timp ce coniferele (brazi, molizi, pini) alcătuiesc 29% din păduri.


Solul şi resursele minerale


Aproximativ două treimi din teritoriul României pot fi utilizate pentru agricultură. Terenurile arabile reprezintă 40%, păşunile 19%, viile şi livezile 5% din zona de uscat.
Există rezerve importante de petrol la poalele dealurilor din sudul şi estul Carpaţilor. De asemenea, au fost descoperite rezerve de petrol în largul Mării Negre. În Podişul Transilvaniei există importante depozite de gaze naturale. În Munţii Poiana Ruscă, dar şi în regiunile Banat şi Dobrogea există importante zăcăminte de fier, ca şi în Munţii Harghita. Zăcămintele de metale neferoase sunt concentrate în nord-vest, în principal în Maramureş şi Munţii Apuseni, unde se află şi unele dintre cele mai mari zăcăminte de aur din Europa. Cantităţi mari de sare pură se găsesc la Slănic, Târgu Ocna, Ocna Mureş, Praid şi Cacica.

 

Regiunile din România

 1. MOLDOVA SI BUCOVINA- O extraordinara mostenire artistica din Evul Mediu tarziu

Bucovina - provincia nord-estica a Romaniei - este renumita datorita minunatelor fresce exterioare de pe peretii manastirilor sale. Aceste manastiri, culmi ale artei, cu influente bizantine, reflecta dezvoltarea civilizatiei Moldovei in secolele al XV-lea si al XVI-lea, sub domnia lui Stefan cel Mare (1457-1504).

O multime de lucruri de descoperit - de la zimbri pana la podgorii

Moldova are mari suprafete de dealuri si paduri unde puteti descoperi lucruri care sunt putin cunoscute, dar extraordinare. Un exemplu in acest sens este regiunea Targu Neamt. Daca aveti noroc, puteti chiar sa vedeti zimbri, o specie pe cale de disparitie care este reintrodusa intr-o rezervatie naturala.

Exista numeroase trasee marcate pentru drumetii, campinguri, iar in orasele mari, hoteluri confortabile. Vinurile din Moldova sunt vestite de cinci secole. Unele podgorii pot fi vizitate.

  •  Iasi si Suceava

Aceste foste capitale va vor vraji si va vor determina sa parcurgeti cat mai multe itinerarii bucovinene. In Iasi, oras important al intelectualitatii romanesti, se afla cea mai veche universitate din tara.

Multe case ale scriitorilor romani celebri sunt pastrate aici si transformate in case memoriale. Cel mai cunoscut monument al orasului este biserica Trei Ierarhi, care dateaza din anul 1639. In Suceava, oras care are legaturi aeriene si feroviare directe cu Bucurestiul, merita sa vizitati ruinele cetatii voievodale a lui Stefan cel Mare, ruine aflate pe inaltimile din apropierea orasului.

Nu uitati sa gustati in restaurante specialitatile culinare moldovenesti. Bucataria moldoveneasca si vinurile locale sunt foarte apreciate.

  •  Targu Neamt

Din acest oras se poate ajunge la foarte multe manastiri si cetati care merita sa fie vizitate.

Mănăstiri renumite din Moldova și Bucovina

Manastirea Agapia

Datează din secolul al XVIII-lea, se inalta alba si stralucitoare, ca un templu grec. Manastirea Neamt este cea mai veche manastire din Moldova, iar Cetatea Neamtului era un punct cheie pentru apararea zonei. Putin mai la vest se afla muntele Durau si statiunea de schi cu acelasi nume.

Humor

 

Manastirea Humor, fondata in 1530, este destul de mica. In ansamblul pictural exista si o ilustrare a poemului "Caderea Constantinopolului", care arata sentimentele romanilor fata de turci.

Scopul acestei picturi este mentinerea credintei crestine a romanilor. Pe ceilalti pereti puteti admira "Intoarcerea fiului ratacitor" si diavolul comic, reprezentat ca o femeie lacoma.

Cu secole in urma, calugarii conduceau aici la Humor o scoala unde se invata mestesugul caligrafiei si al miniaturii.

Arbore

 

Destul de mica, fara cupola inalta care caracterizeaza majoritatea bisericilor manastirilor, manastirea Arbore este predominant decorata in nuante de verde. Cautati scena din "Geneza" pe peretele vestic. Este plina de miscare si de gratie.

 

 Voronet

 

Aceasta "Capela Sixtina a Orientului" a fost construita de Stefan cel Mare in anul 1488. Frescele sale in culori vii au fost adaugate mai tarziu.

Picturile sunt o dovada a adaptarii artei clasice bizantine la realitatile moldovenesti.

De aceea, trambitele arhanghelilor au forma buciumelor pe care le foloseau taranii din regiune, iar sufletele osandite sa arda in focurile iadului au turbane ca acelea ale dusmanilor turci.

 

Sucevita

 

Complexul manastirii Sucevita, asezat intr-o minunata vale verde, este fortificat asemenea unei citadele, avand turnuri de veghe in cele patru colturi.

Mii de picturi impodobesc peretii bisericii. De fapt, dintre toate manastirile, Sucevita are cel mai mare numar de picturi, desi zidul ei vestic este alb.

Legenda spune ca pictorul a cazut de pe schele si a murit. Astfel, zidul a ramas nedecorat. Cand vizitati aceasta manastire, cautati complexul "Copacul lui Isaia" pe zidul sudic.

Moldovita

 

Monumentala scena a asediului Constantinopolului de pe peretii bisericii de la manastirea Moldovita este realizata in nuante puternice de rosu, albastru, galben si maro.

In interiorul bisericii se pastreaza piese de mobilier din secolul al XVI-lea, inclusiv jiltul voievodului Petru Rares, jilt a carui marime se apropie de cea a unui tron. Exista si o statuie a acestui voievod care a construit manastirea Moldovita.

2. MARAMUREȘ

Individualitatea pregnanta a vailor din muntii aflati in nord-vestul Transilvaniei este legendara. Locuitorii acestor vai se trag din Daci. Independenta statului acestora a avut o perioada de maxima inflorire in timpul domniei lui Decebal in primul secol d. Hr., inainte de cucerirea romana. Au urmat apoi valuri succesive de migratii.

Un stil de viata unic- In ciuda vitregiilor, locuitorii acestor sate si-au pastrat vii traditiile si folclorul. Astazi puteti vizita aceste locuri si puteti admira stilul unic de viata al oamenilor de aici. In putine alte regiuni ale Europei s-a dezvoltat o cultura rurala atat de puternica.

O mostenire folclorica- Agricultura a constituit intotdeauna elementul de baza care a asigurat existenta locuitorilor de la munte. Acest lucru se reflecta in traditiile locale, de exemplu in festivalurile care se desfasoara in lunile aprilie, mai, august si decembrie. Festivalul din decembrie are loc la Sighetu Marmatiei, iar in cadrul lui au loc parazi costumate. Puteti vedea acolo interesante masti reprezentand animale.

Creativitatea se oglindeste in obiectele de lemn si in costume- Maiestria cu care este cioplit lemnul este trasatura caracteristica a mestesugurilor din Maramures. Cea mai reprezentativa caracteristica a satelor din Maramures sunt bisericile cu clopotnita inalta si cu acoperis de sindrila. Unele dintre acestea dateaza din secolul al XIV-lea. Foarte dezvoltat este si mestesugul brodatului costumelor traditionale. In dupa-amiezele de duminica, atat barbatii cat si femeile isi etaleaza costumele si danseaza, asa cum se face de veacuri. Femeile poarta basmale colorate, fuste inflorate si cojoace negre de oaie. Barbatii poarta pantaloni negri si cojoace albe. De la un sat la altul exista diferente in ceea ce priveste costumele. Cea mai buna ocazie pentru a le admira sunt festivalurile care au loc de Pasti.

 

  • Baia Mare

Se afla chiar in inima acestei regiuni. Datorita numeroasele sale hoteluri, acest oras este punctul de plecare al multor excursii. Una dintre cele mai apreciate este cea de la Surdesti, unde se afla cea mai inalta biserica de lemn din regiune.

  • Sapanta

Este o localitate faimoasa datorita "cimitirului vesel", ale carui monumente funerare cioplite, alaturi de epitafurile umoristice, contituie o celebrare a mortilor

  •  Sighetu Marmatiei

 Este un oras tipic Maramuresului, faimos datorita targurilor sale, datorita costumelor populare si atmosferei pline de viata. Printre exponatele Muzeului Maramuresului exista numeroase masti de carnaval. De aici se poate ajunge usor cu masina la statiunea montana Borsa si in sate cum ar fi Bogdan-Voda si Rozavlea, vestite datorita arhitecturii in lemn.

3. DOBROGEA

MAREA NEAGRA

Vacante in stil mediteranean pe plaje superbe- Vremea minunata din primavara pana in toamna si intinderile imense de nisip auriu fac din statiunile de pe litoralul romanesc al Marii Negre o destinatie ideala pentru petrecerea vacantelor la mare. Puteti gasi aici tot ceea ce va doriti: hoteluri dotate cu toate facilitatile moderne, o viata de noapte activa, o mare varietate de terenuri si sali de sport si numeroase obiective de interes turistic pe coasta, de la castele la podgorii. Acum, cand tara se indreapta spre un nou viitor, litoralul Marii Negre revine pe agenda turistica europeana.

 De la fauna si flora la sporturile nautice- In totalitatea lui, litoralul romanesc al Marii Negre se intinde pe o distanta de 245 km (153 de mile), de la fascinantele rezervatii naturale intacte ale Deltei Dunarii la numeroasele centre moderne de vacanta. In timp ce suprafata Deltei este strict protejata, zona sudica, cu o lungime de 72 km (45 de mile) a fost transformata intr-un lant de statiuni de litoral si balneoclimaterice care sa satisfaca cele mai exigente gusturi, de la cele ale copiilor la cele ale bunicilor. Toate aceste statiuni sunt deservite de personalul angajat in serviciile locale de turism si transport din orasul Constanta. In plus, practic nu exista maree la Marea Neagra, asa ca inotul poate fi practicat in conditii de siguranta mult mai bune decat in alte parti ale lumii.

 

  • Constanta

 Avand un aeroport international, un port la mare foarte activ, trenuri rapide pentru a face legatura cu Bucurestiul (in doua ore si jumatate) si o istorie de peste 2500 de ani (poetul latin Ovidiu a trait aici in exil), Constanta este exact centrul cosmopolit de care aveti nevoie in timpul unei vacante la malul marii.

Hoteluri, magazine, monumente antice, un splendid cazino pe malul marii si muzee interesante, toate acestea fac parte din atractiile acestui oras. De aici puteti ajunge usor, cu trenul sau cu autobuzul, in oricare dintre statiunile de pe litoralul Marii Negre

  • Mamaia

Principala statiune aflata la nord de Constanta este Mamaia, care se intinde pe o distanta de sapte kilometri intre o splendida plaja cu nisip incredibil de fin si un lac. Aceasta statiune este in mod special potrivita pentru familiile cu copii.

Se pot practica sporturi cum ar fi scufundarile si zborul cu parapanta din luna mai pana in octombrie. Restaurantele, barurile si cluburile de noapte va ofera distractii in fiecare seara. Pornind din Mamaia, puteti vizita cu usurinta sate tipice zonei, ruinele cetatii antice grecesti din Histria si Delta Dunarii.

 

  • La sud de Constanta - frumuseti si zeitati

La sud de Constanta, o fasie de 50 km, acoperita cu nisip auriu, se intinde pana la granita cu Bulgaria, iar aici se afla o serie de statiuni care poarta numele unor personaje feminine celebre sau inspirate din mitologie.

 

  • Cele mai frumoase locuri la tarmul Marii Negre

Printre cele mai apreciate statiuni se numara Neptun si Olimp, initial construite ca centre de vacanta pentru imbogatitii perioadei comuniste. Acum, aici va puteti bucura de confortul unor vile de lux sau al unor hoteluri de calitate excelenta, unele dintre aflandu-se chiar pe plaja, iar altele in linistea padurii Comorova, care se intinde intre coasta si lac.

Gusturile celor mai exigenti turisti sunt satisfacute de terenurile de tenis si pentru alte sporturi, de restaurantele in aer liber, de discoteci, de baruri de noapte si de cabarete.

 

  • Mangalia- este renumita pentru curele terapeutice

 

DELTA DUNARII

Un paradis natural se intinde la varsarea Dunarii in Marea Neagra, acolo unde fluviul isi incheie lunga calatorie de 2860 km (1788 de mile) de la izvorul sau din Muntii Padurea Neagra din Germania.

Secole de-a randul, suprafata Deltei s-a extins datorita malului adus de fluviu, formandu-se astfel o retea de canale, de lacuri, de insule acoperite cu stuf, de paduri tropicale, de pasuni si de dune de nisip care acum acopera o suprafata de aproape 5640 km2 (2200 de mile patrate).

Acest incredibil taram al apelor adaposteste peste trei sute de specii de pasari si nenumarate specii de pesti, de la sturioni la crapi si bibani, in timp ce varietatea de 1150 de specii de plante cuprinde de la liane impletite pe trunchiurile copacilor in padurile de stejar pana la nuferi.

Nu e deci de mirare ca UNESCO a desemnat Delta Dunarii ca fiind o "Rezervatie a Biosferei".

Liniste deplina intr-o fractiune de secunda- Timp de cinci mii de ani, o mica comunitate a trait in deplina armonie cu extraordinarul ecosistem al Deltei, castigandu-si existenta din pescuit, cresterea animalelor si din recoltarea stufului. Satele, unde singurele cai de acces sunt canalele care le strabat, par a fi neatinse de trecerea timpului. Ca vizitator, puteti explora cu barca acest uimitor refugiu natural de o liniste si un calm depline, aceasta experienta facandu-va sa va imaginati ca ati patruns intr-adevar in paginile unui reportaj din revista National Geographic.

Explorarea Deltei- Punctul de plecare pentru o aventura in Delta este de obicei Tulcea, un oras aproape la fel de vechi ca si Roma, situat in apropiere de locul unde Dunarea se desparte in cele trei brate principale, deci unde incepe lunca. In Tulcea veti gasi hoteluri moderne si muzee de Stiinte naturale ale Deltei. Orasul se afla la o distanta de 71 km (45 de mile) de Sulina, o asezare aproape la fel de veche, aflata la celalalt capat al bratului Sulina. Intre aceste doua puncte se pot face croaziere, in timpul carora turistii pot admira, de pe confortabilele punti ale vaporaselor, flora, fauna si satele Deltei

Rezervatiile naturale- Optsprezece rezervatii protejate si zone "tampon" sunt raspandite pe tot cuprinsul Deltei. Puteti ajunge la ele strabatand canale inguste, trecand pe langa plauri acoperiti cu stuf si pe langa paduri, prin locurile in care pelicanii si cormoranii se aduna ca sa prinda peste. Daca doriti sa explorati acest tinut salbatic in liniste, inchiriati o barca cu vasle si plimbati-va pe canalele cele mai mici. In acest scop, veti avea nevoie de un permis eliberat de rezervatia Biosferei.

Minunile salbaticiei- Daca va opriti intr-un sat de pe malul apei, veti descoperi pescarii gatindu-si propria versiune a borsului rusesc la foc in aer liber. Cei care au gusturi mai rafinate pot incerca heringul de Dunare, crochete de morun sau nisetru prajit, care pot fi insotite de savuroasele vinuri locale Aligote, Muscat sau Merlot, in restaurantele din Tulcea sau Sulina. Acest tinut salbatic al apelor va face sa descoperiti multe lucruri uimitoare. O excursie in Delta va ramane o amintire de neuitat din toate punctele de vedere.

4. TRANSILVANIA

Transilvania este de departe cea mai romantica provincie romaneasca. Chiar numele ei starneste imagini ale piscurilor muntilor inaltandu-se la cer deasupra vailor impadurite si a paraurilor cristaline, imagini ale bisericutelor din lemn cu acoperisuri inalte, imagini ale castelelor legendare si amintiri dintr-o istorie zbuciumata.

Dar aici puteti descoperi mult mai multe locuri interesante: statiuni pentru sporturi de iarna si de tratament, carari pentru excursiile in munti si Parcul National Retezat, orasele medievale fascinante, muzee de arta si hoteluri de calitate. In Transilvania, noi posibilitati de petrecere a vacantelor apar la tot pasul

Unde exact se afla Transilvania- in centrul tarii, fiind inconjurata de Muntii Carpati, care strabat Romania. Unul dintre principalele orase, Cluj-Napoca, se afla in zona de podis, in timp ce orasele Brasov si Sibiu se gasesc la poalele Carpatilor Meridionali. Aici, personajul care se afla la loc de cinste este ciobanul, el fiind pastratorul traditiilor populare ancestrale.

Folclor si festivaluri- Oriunde veti merge in Transilvania, veti descoperi traditii rurale care se pastreaza in viata cotidiana. Ciobanii produc cas pe care il puteti cumpara chiar si de pe marginea drumurilor.

Portile caselor sunt impodobite cu complicate modele sculptate. Costume populare traditionale, bogat colorate, sunt purtate duminica, la nunti si in timpul festivalurilor, deoarece sunt incarcate cu diferite semnificatii.

In ceea ce priveste festivalurile, trebuie sa stiti ca sezonul lor incepe dupa Pasti.

  • Brasov - statiune montana romaneasca

Acest fascinant oras medieval este pitoresc asezat in apropierea muntelui Postavaru si in imediata vecinatate a zonei muntoase transilvanene, unde se afla hoteluri de inalta calitate (vezi pagina despre munti). Admirati-i monumentele arhitectonice in stil saxon vechi situate in vecinatatea Bisericii Negre, monument datand din secolul al XIV-lea, precum si ruinele cetatii si vechea primarie, care dateaza din secolul al XVIII-lea.

  • Castelul Bran si statiunea Sinaia - fosta resedinta regala de vara

Din Brasov se pot face excursii la castelul Bran, presupusa resedinta a printului Vlad Tepes, cel care a constituit sursa de inspiratie a legendei lui Dracula.

 

Exista numeroase posibilitati de petrecere a timpului: drumetii, echitatie, iar in timpul iernii se poate schia. Trebuie sa mentionam aici si curele pentru intretinerea sanatatii.

 

  • Sibiu

Sibiul este si el un frumos oras construit de sasi, cu strazi pietruite si case in culori pastelate.Trebuie neaparat sa vizitati atat Muzeul tehnicii populare in aer liber cat si Muzeul de arta Brukenthal. Excelenta amplasare a orasului permite realizarea unor excursii in sate de munte cum ar fi, de exemplu, Sibielul, sat in care se afla un fascinant muzeu de icoane.

  • Sighisoara medievala

Oras roman la origini, Sighisoara este unul dintre cele mai mari orase medievale care exista in lume la ora actuala. Aici exista o cetate fortificata amplasata pe varful unui deal, intrari si pasaje secrete, un turn cu ceas datand din secolul al XIV-lea, precum si casa in care a locuit Voievodul Vlad Tepes.

 

5. BANAT

Aceasta regiune sud-vestica a tarii are un climat mai uscat, mediteranean, diferit de cel existent in cea mai mare parte a Romaniei. De asemenea, exista si mici diferente din punct de vedere cultural.

Faptul ca pana in 1918 aceasta regiune s-a aflat sub dominatie habsburgica se reflecta in arhitectura sa in stil Art Nouveau.

Cu aproape 1900 de ani inainte, romanii au construit o statiune la Baile Herculane, statiune care si astazi este foarte la moda.

In vecinatatea muntelui Domogled se afla o rezervatie naturala care se intinde pe o suprafata de 60000 ha, iar in muntii Semenic se afla cateva mici statiuni de schi. In sfarsit, capitala Banatului, Timisoara, este orasul in care a izbucnit Revolutia din 1989.

  • Timisoara

Cunoscut ca "orasul parcurilor si al gradinilor" si fiind al treilea oras al Romaniei ca marime, Timisoara a devenit simbolul libertatii in timpul revolutiei din 1989. Localnicii sunt extrem de mandri ca apartin "Primului Oras Liber".

Acest titlu care ii confera atata onoare se alatura altora dintr-o lunga. De-a lungul acesteia, orasul s-a putut mandri pe buna dreptate cu vechile intarituri si cu castelul, cu arhitectura sa baroca si cu faimoasa Universitate.

6. MUNTENIA

BUCURESTI- Un oras al bulevardelor si parcurilor

Capitala Romaniei, centrul cultural si economic al intregii tari, a fost infiintat cu mai mult de cinci sute de ani in urma si este cel mai potrivit punct de plecare pentru un tur al Romaniei. In anii '30, Bucurestiul a fost supranumit "Micul Paris" datorita bulevardelor sale strajuite de copaci.

Aici se gaseste chiar si un Arc de Triumf, pe impresionanta Sosea Kisseleff care este mai lunga decat Champs Elyses si pe care, in timpul primaverii, puteti admira splendoarea copacilor infloriti.

In ciuda planului extins de reconstructie din anii '80, Bucurestiul ramane un oras al parcurilor, placut, plin de verdeata, cu cafenele deschise pe trotuare in timpul verii si barci de agrement pe lacurile si raurile care il strabat.

 

Explorarea orasului

Este usor sa te descurci in Bucuresti. Reteaua de metrou se intinde pe toata suprafata orasului, iar tariful pentru o calatorie este unic. Principalele bulevarde strabat orasul pe directia nord-sud, de la Arcul de Triumf pana in Centrul Civic, si sunt intersectate de altele care se intind de la est la vest. Calea Victoriei, care se afla in continuarea Soselei Kisseleff, este locul preferat de locuitorii capitalei pentru plimbari in serile de vara.

Aici veti gasi cladiri publice impunatoare, cum ar fi Muzeul National de Istorie si Palatul Postei, iar spre capatul sudic al acestui bulevard se afla parcul Cismigiu. Bulevardul Magheru este paralel cu Calea Victoriei, iar pe el se afla agentii de turism si ale companiilor aeriene, cinematografe si hoteluri.

 O combinatie eclectica de stiluri

Veti fi probabil surprinsi de amestecul eclectic de stiluri arhitecturale din Bucuresti, incepand de la Curtea Veche, ramasitele palatului din secolul al XV-lea al lui Vlad Tepes - cel care a fost fondatorul orasului si, totodata, sursa de inspiratie pentru personajul Dracula -, la biserici ortodoxe, la vile in stil Second Empire, la arhitectura greoaie stalinista din perioada comunista si terminand cu Palatul Parlamentului, o cladire colosala cu sase mii de incaperi, a doua ca marime in lume dupa Pentagon.

Ce merita sa vizitati

Merita sa vizitati Bucurestiul fie si numai pentru muzeele lui, in special Muzeul Satului in aer liber care se afla in Parcul Herastrau, langa Arcul de Triumf. Aici veti vedea exemple ale arhitecturii si mestesugurilor populare de pe tot cuprinsul Romaniei, inclusiv faimoasele bisericute de lemn din Maramures.

Alte obiective "obligatorii" sunt Muzeul National de Arta, care se afla in cladirea fostului Palat Regal, Muzeul National de Istorie de pe Calea Victoriei, care adaposteste superba argintarie a tezaurului national, si Curtea Veche, cu bisericuta ei pictata din secolul al XVI-lea.

In apropiere se afla splendida Biserica Patriarhala, construita in 1657, si care acum reprezinta o nota contrastanta fata de modernitatea intregului Centru Civic. Si nu ocoliti biserica Stavropoleos de langa Curtea Veche, o adevarata bijuterie a arhitecturii ortodoxe romanesti. Daca aveti norocul sa va aflati intr-una din aceste biserici n timpul unui botez sau al unei cununii, veti asista la o ceremonie de neuitat.

Viata boema in Bucuresti

Viata artistica a orasului a fost intotdeauna la inaltimea poreclei sale pariziene, iar astazi ea este mai activa ca niciodata. Opera nationala pastreaza mereu un repertoriu clasic - Pucini, Verdi, Rossini, Mozart.

In splendida cladire in stil neo-clasic a Ateneului Roman au loc concerte internationale sau sustinute de Orchestra Filarmonica George Enescu. Totusi, pretul biletelor este cu mult mai mic decat in alte tari.

 

Ce va poate oferi centrul orasului

 Tuturor turistilor le place sa faca cumparaturi; veti gasi magazine in zona Pietei Unirii si pe bulevardele principale. Pentru a face o schimbare, puteti sa va plimbati intr-un bazar cu mici negustori pe stradutele din zona Strazii Lipscani, in apropiere de Curtea Veche.

Obiectele cu specific local sunt ceramica, sticlaria, tesaturile si sculpturile in lemn. O alta experienta de neuitat ar fi sa vizitati agitatul Talcioc de duminica dimineata, adica o piata de vechituri pe malul Dambovitei.

Restaurantele capitalei au prins din nou viata; fripturile de vita, pui sau porc stau la baza multor feluri de mancare tipice si sunt urmate de o gama foarte variata de specialitati de patiserie la desert. Pentru un mai bun apetit, gustati vinurile romanesti si tuica, bautura nationala.

Preturile sunt rezonabile si atmosfera din baruri, restaurante si cluburi de noapte este primitoare, adeseori inveselita de ritmurile muzicii tiganesti. Romanii sunt un popor plin de viata caruia ii place sa se simta bine. Alaturati-va lor si distrati-va!

 

Imprejurimile capitalei

 Bucurestiul este inconjurat de paduri si de lacuri, iar vechi palate si manastiri se gasesc in acest peisaj pitoresc. Manastirea cu turla din Snagov, care dateaza din 1408, este foarte pretuita de bucurestenii care practica sporturi nautice pe lac.

Merita sa vizitati elegantul Palat Mogosoaia, construit in secolul al XVIII-lea, care se afla la o distanta de 14 km (9 mile) la nord de Lacul Mogosoaia. Exista insa multe alte locuri care merita vizitate.