Bistrita - cel mai nordic oras germanic fortificat din Transilvania

Situat la poalele Muntilor Bargau, la mica distanta de Pasul Tihuta, orasul Bistrita este resedinta judetului Bistrita-Nasaud si totodata cel mai mare oras din zona. Pe langa suprafata intinsa si importanta economica si culturala pe care o are indeosebi in judetul din care face parte, Bistrita este cunoscut si datorita originilor sale. Fiind printre cele mai vechi asezari din Transilvania, Bistrita se mandreste cu trecutul sau presarat cu tot felul de evenimente care au schimbat cursul istoriei acestei asezari si nu numai.

Îți propunem să accesezi și București pentru orice vârstă! Avem o ofertă inedită pentru tine și prietenii/ familia ta. Click aici!

Primii oameni care au ajuns pe meleagurile pe care astazi se intinde Bistrita au fost saxonii, care la inceputul secolului al XIII-lea au fost rasplatiti cu terenuri si alte beneficii pentru a apara granitele Transilvaniei. Saxonii au contribuit cu succes la inflorirea acestei mici asezari care, ulterior, a devenit unul dintre cele mai importante puncte de comert din imprejurimi. Asezarea medievala ce astazi poarta numele de Bistrita a fost una dintre cele mai frumoase si mai apreciate pe vremuri, insa acest aspect nu s-a schimbat nici astazi.

 

Ce poti sa vizitezi intr-o zi in Bistrita?

  • Turnul Dogarilor – ramasitele fortaretei construite in secolul al XIII-lea in asezarea germana pot fi zarite si in zilele noastre in anumite locuri ale orasului. Din cele 18 turnuri cu care a fost inzestrata cetatea, numai unul a ramas in picioare si acela este Turnul Dogarilor. Constructia pe trei niveluri a fost ridicata intre anii 1465 – 1545 si reprezinta una dintre cele mai de pret comori ale orasului. Astazi gazduieste Galeria de Masti si Papusi.
  • Biserica Ortodoxa din Piata Unirii – Imbinand doua stiluri elegante total diferite, biserica Ortodoxa din Piata Unirii este o adevarata opera de arta. Constructia initiala a fost ridicata in secolul al XIII-lea in stilul gotic, insa interiorul a fost restaurat ulterior in stilul baroc. Cele doua stiluri au format un mix interesant ce merita admirat.
  • Sirul Sugatele  – Aflat in nordul Pietei Centrale, sirul Sugatele este format din aproximativ 13 case construite intre secolelel XIV si XV ce apartineau negustorilor vremii. Frumusetea exterioara a acestor case s-a pastrat pana in zilele noastre si poate fi admirata de catre orice vizitator al orasului, insa interiorul si curtile specifice acelor vremuri nu mai exista astazi. Pe langa frumusetea lor, casele din sirul Sugatele mai sunt cunoscute si datorita faptului ca acestea au fost primele case construite pe doua niveluri din Bistrita.
  • Casa Argintarului – cladirea ridicata in secolul al XV-lea si-a primit numele dupa ce a gazduit locuinta celui mai renumit bijutier din oras. Casa este si ea in sine o opera de arta, fatada acesteia fiind una dintre cele mai cunoscute lucrari renascentiste ale artistului Petrus Italus da Lugano.

Dornic de călătorii și aventuri în natură? Click aici!

 

Sursa:  https://blog.hotelguru.ro/

Cuvinte cheie: Bistita | Pasul Tihuta | judetul Bistrita-Nasaud | Transilvania | saxoni | Turnul Dogarilor | Biserica Ortodoxa din Piata Unirii | Sirul Sugatele | Casa Argintarului