Cetatea și Biserica fortificată din Viscri

Viscri, fermecătorul sat săsesc din Transilvania, se numără printre cele mai căutate sate din România de către turiști, având în jur de 30 000 de vizitatori în fiecare an. Se află în comuna Bunești din județul Brașov, Transilvania, România.

Retras de la drumul mare ce leagă Brașovul de Sighișoara, satul Viscri adăpostește una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești, de altfel fiind una din cele 6 înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Particularitățile așezării au atras atenția și bunăvoința Mihai Eminescu Trust, o fundație patronată de însuși Prințul Charles, care a renovat biserica și câteva case din localitate redându-le ceva din strălucirea inițială. Formată, în mare parte, din case tradiționale săsești, aliniate de-o parte și de alta a străzii principale, arhitectura din Viscri este foarte veselă, fiind colorată în nuanțe de verde, albastru și crem și ornată cu basoreliefuri florale. Porțile săsești nu lipsesc din peisaj, în mod evident, fiind înalte, din lemn, însă destul de afectate de trecerea timpului.

Tabere de vară cu multă distracție marca Soca Tour. Click aici!

Izolarea, dar și absența altor ocupații in afară de agricultură, au făcut ca pe la sfârșitul anilor ‘90 să apară proiectul Șosete din lână naturala din Viscri, inițiat de cei doi nemți stabiliți aici. Șosetele croșetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau la început date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine). Cum grămada de șosete a început să crească din ce în ce mai mare, cu timpul trocul s-a transformat într-un adevărat proiect la care participă 125 de femei din sat. Țărăncile tricotează aproximativ 10.000 de perechi de șosete, mănuși, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă care ajung la depozitul central din Naumburg (Germania), de unde se vând în toată țara, sau la cafeneaua internațională din Viscri.

 

Ce poți face în satul Viscri?

~ Vizitezi Biserica fortificată

Atracția principală a acestui sat săsesc este, cu siguranță, Biserica evanghelică Fortificata, o adevărată comoară arhitecturală medievală. A fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric. Din anul 1999 biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Biserica-sală a fost construită de secui și ulterior a fost preluată de sași. Biserica a fost fortificată în secolul al XV-lea și transformată într-o biserică fortificată cu turnuri, bastioane și două ziduri de apărare.

~ Explorezi colinele din jur cu bicicleta

Turismul rural are parca mai mult farmec daca are inclus plimbări cu bicicleta. Iar în Colinele Transilvaniei din jurul satului Viscri, dotate cu piste off-road, merită să ai parte de o astfel de aventură. Bicicletele pot fi închiriate de la una dintre pensiunile din sat, pentru o zi întreagă. Intrând pe pista specială de biciclete, ai în față de parcurs nouă sate și orașul Sighișoara (daca ai suficientă energie), pe un traseu compus, în mare parte, din drum de pădure.

~ Savurezi una dintre mâncărurile tradiționale

Unele dintre cele mai apreciate preparate din zonă sunt supa cremă de roșii dulci cu ardei copt și busuioc și o mâncare de cartofi cu telemea și cârnați țărănești de porc, denumită “Cartofii Ciobanului”, pe care le poți savura în Restaurantul Șură.

Intră aici pentru a fi la curent cu noile oferte de excursii de o zi pentru elevi! Cu noi, distracția e în toi!

 

 

Cuvinte cheie: brasov | viscri | biserica fortificata viscri | cetate medievala | patrimoniul unesco