Cluj-Napoca- un oraș cu trei nume

Istoria orașului Cluj-Napoca

Orașul Cluj a fost prezentat drept “orașul comoară” de către istoricul clujean Kuckacs Jozsef în cartea sa, dar și “poarta” spre nordul Transilvaniei în partea a treia a seriei de documentare “Wild Carpathia” Ridicat la rangul de municipiu din timpul domniei împăratului Hadrian (117-138), numindu-se pe atunci Municipiul Aelium Hadrianum Napoca, apoi la rangul de colonie sub Marcus Aurelius și Commodus, orașul Cluj este atestat documentar încă de acum două milenii de către geograful grec Claudius Ptolomaeus. Datorită poziției geografice privilegiate, pe vechile trasee ce leagă Europa apuseană de estul și sudul continentului, orașul Cluj a fost un cadru perfect de dezvoltare materială și pluritate etno-culturală. În Evul Mediu, Clujul a cunoscut o civilizație înfloritoare, dar și o acumulare excepțională de valori economice, culturale și artistice, care au ajutat la consolidarea unui supranume cu care puține orașe se puteau mândri: “Cluj – oraș comoară”. În perioada dualismului austro-ungar, în ciuda faptului că impactul politic a fost unul negativ, orașul Cluj a cunoscut o dezvoltare urbanistică deosebită, dar și numeroase alte beneficii influente apusene.

  

Cluj-Napoca – un oraș cu trei nume

Numele orașului este Cluj Napoca, chiar dacă toți locuitorii și turiștii îi spun simplu Cluj. Însă, la intrarea în oraș vei vedea că orașul Cluj are mai exact trei nume dezvăluite și anume:

  • Cluj;
  • Kolozsvar – versiune în limba maghiară;
  • Klausenburg – varianta nemțească.

Vezi și ofertele noastre cu excursii școlare... click aici!

Acum, municipiul Cluj-Napoca este reședința județului Cluj, dar și capitala spirituală și economică a Transilvaniei. Orașul este un puternic centru universitar, medical, un pol al diversității și multiculturalismului, mai exact, o republică urbană și o patrie pentru locuitorii săi.

  

Cluj-Napoca – capitala tineretului și orașul artistic

Mai mult de o treime din orașul Cluj este formată din studenți ce provin din toată țara și Europa. În anul 2015, orașul a fost Capitala Europeană a Tineretului deoarece mai multe manifestații și evenimente au fost organizate aici, inclusiv prima ediție a festivalului UNTOLD, acum deja cunoscut drept un festival de renume. Datorită varietății și oportunităților pe care le oferă, orașul Cluj a fost inclus pe lista internațională a orașelor artistice ale viitorului.

 

Ce putem vizita?

1. Piața Muzeului – cea mai veche piață a orașului, formată din clădiri cu arhitectură gotică și barocă, precum și din situri arheologice romane și transformată în zonă pietonală. Aici poți vedea Biserica Franciscană și Mănăstirea Franciscană, Obeliscul Carolina, primul monument laic al orașului, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Casa Matia Corvin, un alt monument emblematic.

2. Piața Unirii – Asemenea Pieței Muzeului, Piața Unirii se mândrește cu unele dintre cele mai importante ansambluri arhitectonice gotice, baroce și neo-baroce din Transilvania: Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail, Muzeul de Artă, Muzeul Farmaciei, pe care nu am mai apucat să-l vizităm, statuia lui Matia Corvin, Strada în oglindă și vechile palate nobiliare.

3. Grădina Botanică – Fondată în anul 1872 și considerată astăzi muzeul național, Grădina Botanică este una dintre primele, cele mai mari și cele mai complexe astfel de grădini din sud-estul Europei. Întinzându-se pe o suprafață de 14 hectare, are ca principale atracții grădina japoneză, grădina romană, serele cu plante tropicale și ecuatoriale.

4. Cetățuia – De fapt, Cetățuia este un parc situat la o altitudine de 405 metri, de mici dimensiuni, ce-i drept, cu vedere asupra orașului, deci nu este deloc de ocolit.

5. Turnul Croitorilor – Turnul face parte din vechiul zid de apărare al orașului, care înconjura în vremuri de demult o suprafață de 45 hectare, cât măsura cetatea, și este unul dintre puținele care s-au păstrat într-o stare foarte bună până în zilele noastre (practic, turnul este astăzi intact). În fața lui, se află statuia lui Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul care a fost tras în țeapă în anul 1601 și al cărui trup a fost expus în apropierea bastionului.

6. Biserica Reformată – Este una dintre cele mai masive construcții gotice din întreaga Transilvanie, având mai degrabă aspectul unei cetăți. Aici se organizează periodic tot felul de concerte și evenimente.

7. Zidurile Cetății pe strada Potaissa – Cetatea Mare din Evul Mediu 

8. Restaurante și terase- Gastronomia clujeană este, la drept vorbind, printre cele mai ofertante, îmbinând tradiția culinară românească din Transilvania cu cele maghiară și germană.

O legendă spune că, întors dintr-o campanie militară, Matia Corvin a poposit într-o casă modestă, unde a fost servit cu cel mai bun preparat pe care l-a mâncat vreodată, așa că acesta a devenit în timp cel mai cunoscut fel de mâncare din zonă, cunoscut sub numele de Varză à la Cluj.

9. Pădurea Hoia-Baciu - Localizată la marginea orașului, pădurea este un loc ce ne-a devenit foarte drag, fiind unul dintre cele mai interesante locuri din lume, cu arbori contorsionați, tulpini împletite, unele crescute în unghiuri de 90 de grade, în mijloc adăpostindu-se o poieniță perfect rotundă unde nu crește nimic, nici măcar un copac, nici măcar un arbust. 

Supranumită și Triunghiul Bermudelor din România, pădurea pare să fi luat numele de Hoia Baciu de la un cioban care și-ar fi pierdut 200 de oi în acest loc. Legenda spune că tot căutându-le, a reușit să înainteze până în Poiana Rotundă, dar din momentul acela nu a mai fost văzut niciodată. Despre copaci se zice că ar fi sufletele celor ce și-au pierdut viața în pădure.

Așadar, dacă vrei să explorezi și tu pădurea, poți face o drumeție de o oră și jumătate, dus-întors, pe cărarea ce duce către Poiana Rotundă. Dacă îți setezi locul pe GPS, Google Maps te va duce direct acolo, așa că nu prea ai șanse să te rătăcești.

Te invităm să descoperi taberele pentru elevi marca Soca Tour. Petrecem timp cu folos învățând să comunicăm între noi și să ne descoperim, acestea fiind lucruri importante în societatea în care trăim. Click aici!

  

Până și Chuck Norris a trecut pe aici. Tu când ajungi în Cluj?

 

Sursa: libertatea.ro, aventurescu.ro

Cuvinte cheie: cluj | cluj napoca | excursie transilvania | ce pot vizita in cluj