Moldova si Bucovina adună simbolurile spirituale ale patriei

Regiunea Moldova din Romania este situata in partea de nord-est si de est a tarii si este total diferita de Republica Moldova, aflata in estul acesteia. Are in alcatuire urmatoarele judete: Iasi, Vaslui, Galati, Botosani, Neamt, Bacau, Vrancea si Suceava. In anul 1859, regiunea istorica a Moldovei se uneste cu Romania, iar Moldova de dincolo de Prut cunoscuta sub numele de Basarabia, devine parte a U.R.S.S. pentru ca la destramarea acesteia sa devina cunoscuta ca si Republica Moldova.

Bucovina a căpătat o identitate distinctă de restul Moldovei după ce a fost anexată de Monarhia Habsburgică în 1774. Cuprinde in prezent o parte din judetele Botosani si Suceava. După prăbuşirea monarhiei austro-ungare respectiv dezmembrarea imperiului în state naţionale, Consiliul Naţional al Bucovinei (C.N.B.), întrunit la 28 noiembrie 1918, a hotărât în majoritate Unirea cu România. Voturile majoritare au venit din partea românilor, germanilor, evreilor şi polonezilor, iar cele împotrivă doar din partea minorităţii ucrainene. Ca urmare a hotărârii „C.N.B.”, trupele române au intrat în teritoriu, sub comanda generalului Iacob Zadik, consfinţind actul şi zădărnicind manevrele militare ale Republicii Populare a Ucrainei Occidentale. Unirea Bucovinei cu România este recunoscută oficial, în 1919, prin tratatul de pace de la Saint-Germain-en-Laye încheiat cu Austria la data de 10 septembrie 1919.

Printre bogățiile spirituale ale celor două regiuni se numără:
Putna

Manastirea Putna este prima si cea mai importanta ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare. De peste cinci veacuri, aceasta atrage credinciosii prin istoria si legendele sale. Manastirea este situata intre Obcinele Bucovinei, intr-un loc pitoresc inconjurat de dealuri impadurite si de peisaje salbatice.

 

Click aici pentru a vedea ofertele de tabere pentru elevi în Bucovina și nu numai!

 

Voronet

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute biserici din Romania, devenind celebra prin frescele remarcabile zugravite in unica nuanta de albastru ca cel al cerului. Voronet este situata la doar 4 km distanta de Gura Humorului.

Inăltata in 1488, biserica Voronet si-a pastrat forma initiala nealterata. Turla rotunjita ii confera  elan spre cer, iar postamentul de piatra este semnul trainiciei, al radacinilor stramosesti care au dainuit peste veacuri.

 

Moldovita

Manastirea Moldovita este situata la 25 km de Campulung Moldovenesc, ascunsa printre crestele impadurite. In trecut, pe acest loc, pustnicii si-au intemeiat o bisericuta de lemn, iar in jurul ei s-au inaltat apoi chilii, formandu-se astfel o colectivitate duhovniceasca. Odata cu extinderea sihastriei, biserica de lemn a fost inlocuita cu una de piatra, ale carei ruine se mai vad si astazi. In apropierea acestora s-a ridicat la inceputul secolului al XVI-lea actuala manastire.

Moldovita este o adevarata bijuterie a artei moldovenesti medievale, avand picturile foarte bine conservate in timp ce se pastreaza luminozitatea culorilor originale.

  

Sucevita

Manastirea Sucevita se afla intr-un peisaj de basm, pe un drum de o frumusete coplesitoare ce serpuieste pe vai si culmi bogat impadurite. Aflata in incinta unui zid de piatra menit să o apere de navalitori si flancata de cinci turnuri de paza intarite, manastirea este ctitoria fratilor Movila, familie de boieri si domnitori. Manastirea este considerata a fi ultimul lacas de cult din Moldova cu fatadele bisericii pictate, manifestare caracteristica domniilor lui Stefan cel Mare si Petru Rares.  La Sucevita traditia si inovatia se impletesc intr-un mod original in pictura exterioara, dominata de un verde de intensitatea smaraldului. In fresce sunt reprezentate naratiuni din Vechiul si Noul Testament, dar si atat de rar intalnita “Scara a virtutilor”.

 

Humor

Se află în apropiere de Suceava, a fost ctitorită de  Toader Bubuiogîn anul 1530.

 

Agapia

Este o mănăstire ortodoxă de maici în apropiere de Târgu Neamț, construită între anii 1641-1643. Aici veți găsi frescele pictate de Nicolae Grigorescu.

 

Văratec

Cea mai mare mănăstire ortodoxă de maici din România, aflată în satul Văratec, în apropiere de Tărgu Neamț. A fost fondată în anul 1785.

 

Neamț

Mănăstire de călugări, situată în județul Neamț. Este cel mai mare și mai vechi așezământ monahal din România, fiind declarată monument istoric.

 

Sihăstria

Mănăstire de călugări, aflată în județul Neamț. Prima ctitorire a avut loc în anul 1655 de către sihastrul Atanasie împreună cu șapte ucenici de-ai săi. Vremurile grele care au urmat au dus la ruinarea bisericii și de aceea, în 1734, episcopul Gheodon al Romanului a ridicat o nouă biserică, din piatră, pe locul celei vechi. Edificiul este construit în stil clasic moldovenesc.

 

Biserica „Sfanta Varvara”  Targu Ocna

Biserica din Targu Ocna, judetul Bacau, este amplasata la 240 metri in subteran, singura biserica din Europa construita aproape integral din sare.
Acest lacas de rugaciune a fost ctitorit numai de minerii ce muncesc aici. Trecand prin intunericul galeriilor, minerii ajungeau in fata icoanelor de unde inaltau rugaciuni spre ajutor si ferirea de accidente. Bisericuta zidita aici, chiar cu pretul vietii a unora dintre muncitori, binecuvanteaza munca si rugaciunea celor ce se nevoiesc in tacere.

Toate obiectele din sare au fost tratate cu un lac special, pentru a nu atrage umezeala si pentru a asigura rezistenta in timp. Biserica este puternic luminata, iar in interior nu lipseste nici unul dintre elementele de arhitectura ortodoxa, capeteasma fiind alcatuita din 24 de icoane, una dintre ele reprezentand-o pe Sfanta Varvara, patroana spirituala si ocrotitoarea minerilor.

Tot aici, in Targu Ocna se afla si o statiune baleno-climaterica, cu izvoare si sali de tratament din Salina.

 

Pe langa aceste atractii si obiective turistice de ordin religios, regiunea Moldova este impanzita de castele sau cetati, iar pe parte naturala, rezervatiile si parcurile nationale atrag anual zeci de mii de turisti. Dintre acestea, cele mai cunoscute si mai frumoase, care merita pe deplin vizitate sunt: Rezervatia Nemira din Muntii Nemira, Parcul National- Muntii Ceahlau, Parcul National Cheile Bicazului, Rezervatia Naturala Cheile Tisitei, Rezervatia Naturala Cheile Cozei, Castelul Studza (Miclauseni), Cetatea Neamtului, Cetatea Petrodava si multe altele. Pe langa acestea, Moldova este locul in care s-au nascut sau au trait unii dintre cei mai importanti scriitori, poeti, conducatori sau artisti romani, asadar multitudinea de case memoriale isi pune amprenta asupra regiunii.

 

Organizăm pelerinaje în Muntele Athos, care este „deschis” tuturor bărbaților celor care se hotărăsc să vină și să aibă parte de o experiență spirituală inedită într-un loc mai aproape de sfințenie, mai aproape de Dumnezeu. 

Sursa: www.descopera.org, www.dordecasa.eu

Cuvinte cheie: moldova | bucovina | tabere in bucovina | pelerinaj in muntele athos | putna | sucevita | moldovita