Renașterea stațiunii Sărata-Monteoru

Staţiunea buzoiană a fost înfiinţată în anul 1895, de către comerciantul grec Grigore Stavri, cel ce avea să devină peste ani boierul Grigore Constantinescu Monteoru. El a avut meritul de a ridica localitatea la rang de staţiune. Sfătuit de Dr. Guyenot, medic consultant la Aix des Bains, Franţa, Grigore Constantinescu Monteoru începea la 1890 amenajarea unui stabiliment balnear de toată frumuseţea, ajutat fiind de arhitectul german Eduard Honzik. La 1 iulie 1895 a fost marcată inaugurarea oficială a staţiunii balneare cuprinzând nenumarate hoteluri, asezăminte de tratament, cazino şi ştrand, căruia proprietarul îi dorea un viitor de Karlovy Vary. Este situată în zona central-vesticã a judeţului Buzãu, la aproximativ 14 kilometri distanţã de oraşul Buzãu, într-o zonă colinară, liniştită, înconjurată de păduri şi vegetaţie bogată. Aici se poate ajunge atât dinspre Pietroasele, pe Drumul Vinului, dar şi din DN 1B Buzău- Ploieşti, pe DJ 203G Merei- Sărata Monteoru.

Fiecare loc din România se remarcă prin istorie, legende si alte elemente unice. Vrei să vezi și alte curiozități legate de atracțiile și orașele culturale din România? Click aici.

Comparată cândva cu Karlovy Vary, Sărata Monteoru este de câteva decenii o staţiune îmbătrânită, vizitată în principal de pensionarii care au nevoie de tratament. O strategie de relansare, aplicată în aceşti ani de autorităţi şi investitori privaţi, încearcă aducerea staţiunii în prim-planul turismului românesc. Un pas important l-a reprezentat obţinerea statutului de staţiune balneoclimaterică.

Statiunea a fost deschisă în 1895 şi avea hoteluri, baze de tratament, ştrand şi cazino. În comunism era vizitată de mii de turişti din zonă dar şi din alte judeţe, pentru ştrandul cu apă sărată.  Părea abandonată, în primul deceniu de la Revoluţie însă, în ultimii ani, Sărata Monteoru a reuşit să avanseze puţin câte puţin în ierarhia staţiunilor româneşti. ”Sărata Monteoru a devenit staţiune balneoclimaterică. Este un pas important, pentru că începând din 2017 se pot accesa mai multe fonduri europene şi este un mic pas înainte să devină staţiune de interes naţional. Sperăm ca cel mai târziu la începutul anului 2018, aceasta să devină staţiune de interes national”, a declarant Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

Staţiunea Sărata Monteoru este cea mai cunoscută din judeţul Buzău. Este renumită pentru izvoarele cu ape minerale sărate, iodurate, bromurate, magneziene, sulfuroase, calcice şi pentru nămolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase. Acestea sunt indicate pentru tratarea afectiunilor aparatului locomotor, afecţiunilor ginecologice, gastrointestinale, hepato-biliare.

În 2008, a fost înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sărata Monteoru care are drept principal scop renaşterea staţiunii Sărata Monteoru, transformarea acesteia într-un obiectiv turistic de interes naţional şi reprezintă un parteneriat între Primăria municipiului Buzău, Consiliul Judeţean şi Primăria Merei, comuna căreia îi este arondată staţiunea Monteroru.

În 2015, o investiţie de peste 1 milion de euro derulată din fonduri europene propulsa staţiunea Sărata Monteoru în topul destinaţiilor de lux. Este vorba despre un centru SPA ultramodern, cu 60 de locuri de cazare.   În 2016, staţiunea s-a îmbogăţit cu o sală de sport şi cu un parc de aventură. Parcul de aventură a fost amenajat la capătul staţiunii Sărata Monteoru, chiar în mijlocul pădurii. Locul de agrement a primit denumirea de „Escapada”. Parcul de aventură este o modalitate ecologică de conservare a pădurii în folosul oamenilor. 

Atracţia principală a staţiunii sunt bazinele cu apă sărată. Strandul Paradis, cel mai vechi şi cel mai mare ca suprafaţă, piscina hotelului Ceres, lăudată de turişti pentru apa foarte curată, bazinul de înot de la Hotel Cazino sau piscina pensiunii Caprice sunt câteva dintre atracţiile staţiunii pe durata sezonului estival.

Sărata Monteoru are o ofertă bogată şi la pensiuni agro-turistice, care se întrec între ele în meniuri tradiţionale, excursii în grup şi oferte speciale de sărbători. Şi pasionaţii de sporturi extreme au unde să îşi potolească pofta de aventură, deoarece la Sărata Monteoru se află cea mai mare tiroliană din ţară, lungă de 200 de metri şi încă una de 40 de metri pentru copii, un perete de căţărare, precum şi un centru de închiriat mountain-bike-uri.  Aici pot fi vizitate Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, construită de Grigore Monteoru în 1876 şi Parcul Dendrologic de peste două hectare, conceput în stil „englezesc”, care cuprinde arbori din specii autohtone şi specii exotice aduse din America de Nord, China sau Japonia. Puncte de atracţie mai sunt Vila Monteoru, construită în 1888, capela familiei Monteoru, ridicată în 1902-1903 de arhitectul Eduard Honzik şi pictata de Costin Petrescu, pictorul Casei Regale a României, mina de petrol unică în Europa şi situl arheologic de pe dealul Cetăţuia.   

Localitatea este cunoscutã şi pentru cultura Monteoru, o culturã arheologicã datând din epoca bronzului, reprezentatã printr-o mare aşezare aflatã în apropiere de marginea de est a satului de astãzi, pe dealul Cetãtuia.

Hai într-un tur pietonal în care să descoperi Bucureștiul și indiciile care te duc mai aproape de trecutul său dar și să participi la o vânătoare de comori.

Sursa: adevarul.ro