Satul transilvănean Saschiz

A spus cineva excursii pentru elevi? Suntem aici pentru a vă pune totul la dispoziție! Dacă ofertele de aici (click pe link) nu coincid preferințelor, vă punem suntem deschiși să oferim și alte oferte personalizate pe baza dorințelor dumneavoastră!

Saschiz este un sat în județul Mureș, Transilvania și totodată un loc cultural care atrage vizitatori care doresc să-i descopere secretele.

Așadar... ce poți vizita în Saschiz?

~Cetatea țărănească

Cetatea țărănească ce domină și acum Saschizul este încă o urmă a frământărilor epocii medievale. Construită pe un deal împădurit, la aproximativ 2 km de vatra satului, fortificația a fost ridicată în secolul al XIV-lea pentru a proteja de invazii pe locuitorii din Saschiz și din alte șase comune alăturate, care au ajutat la construirea ei. Și cetatea este opera comunității germane din zonă, de aceea trebuie remarcat specificul acestui loc de refugiu în condițiile în care majoritatea fortificațiilor săsești au fost ridicate în jurul bisericilor din centrul așezării.

Lucrările au început în anul 1347, după cum indică o inscripție de pe zidul de NV al cetății. Tot în zidul de incintă (înalt de 7-9 metri) au fost inserate și cele patru turnuri și cele două de poartă, toate cu funcții de supraveghere și de apărare (Turnul Școalei, Turnul Muniției, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Porții și Turnul de Pază). Singura urmă intactă este fântâna adânca de 65 m care se spune că face legătura, printr-un tunel subteran, între incinta cetății și centrul comunei Saschiz.

Ca și stil arhitectonic, cetatea aparține perioadei de trecere de la stilul romanic la cel gotic (este terminată în secolul al XIV-lea), fapt confirmat de acoperișul într-o singură pantă și de gurile de tragere prevăzute cu o grindă în lemn care se putea roti pentru a putea înlesni ochirea cu ghiulele și arcuri de săgeți. Detaliile tehnice sunt însă depășite de frumusețea ruinei care iși proiectează silueta fantomatică printre copacii de pe marginea drumului de acces, invitând călătorii sa-și elibereze imaginația printre zidurile ei.

~Biserica evanghelică fortificată

Biserica evanghelică din Saschiz a fost construită la sfârșitul secolului al XV-lea (între anii 1493-1496 ) de către coloniștii sași din localitate. Monumentul impresionează prin frumusețea expresivă a proporțiilor și prin riguroasa adaptare a elementelor de fortificare la formele unui lăcaș de cult. Din exterior, edificiul apare ca un bastion, cu arcuri impunătoare construite deasupra uriașilor contraforți de piatră și cărămidă. Frumusețea arhitecturală se îmbină însă cu destinația defensivă a Bisericii fortificate, în spatele arcurilor fiind încă vizibile fantele gurilor de aruncare. Datorită distanței considerabile dintre vatra satului și colina pe care a fost construită Cetatea țărănească, în decursul timpului, Biserica fortificată a devenit principalul loc de refugiu al sătenilor.

~Turnul cu ceas

Turnul din Saschiz este una dintre cele mai frumoase construcții medievale din Transilvania, aparținând arhitecturii săsești de secol XV. Funcția sa defensivă este trădată de existența gurilor de aruncare și a celor 12 lucarne care ritmează acoperișul îmbrăcat în țiglă smălțuită divers colorată. Și tot acoperișul, prin cele patru turnulețe de pe colțuri și prin fleșa foarte ascuțită, cu baza în formă de bulb, amintește prin forma sa și prin materialele utilizate de elegantul turn ce i-a servit ca model: Turnul cu Ceas din Sighișoara.

Ce nu trebuie să ratezi când mergi în Saschiz?

Celebrele dulcețuri de Saschiz, preparate din ingrediente mai puțin obișnuite românului de rând: rubarba sau lapte, din care se obține celebrul ”dulce de leche”. De sute de ani, săsoaicele fac nu doar dulceață din rubarbă, ci și compot sau chiar…ciorbă. Extrem de bune și de parfumate sunt însă și dulcețurile de zmeură, fragi și căpșuni – englezii, nemții, italienii și americanii sunt înnebuniți după ele.

Cum ajungi în Saschiz?

Se află la 20 de kilometri de municipiul Sighișoara (între Brașov și Sighișoara) și poți ajunge la ea cu mașina pe drumul european E60. Se poate ajunge însă și cu trenul, pe care-l iei tot până la Sighișoara; de acolo există microbuze care asigură curse regulate pâna în Saschiz.

Vezi și atracțiile culturale pe care merită să le vizitezi în România.

Cuvinte cheie: saschiz | transilvania | atractii culturale | cetate medievala | biserica fortificata