Vizitează Palatul Primăverii în locul Palatului Parlamentului

Tot românul, dar și străinul care vizitează expoziția permanentă Palatul Primăverii este curios să vadă sau să afle câte ceva despre viața privată a cuplului Ceaușescu, care a dictat asupra României vreme de o întreagă „Epocă de Aur”, lungă de 25 de ani. În acest sens, ideea deschiderii acestui muzeu este excelentă, chiar dacă tardivă, ambianța liniștit-elegantă a vechiului cartier nomenclaturist, amploarea clădirii, cuprinzând 16 spații muzeale, valoarea exponatelor și nu în ultimul rând fascinația irezistibilă a subiectului recomandându-l drept un potențial obiectiv turistic de prim rang al Bucureștiului.

Cu toate acestea, așa cum se prezintă acum, Palatul Primăverii pare mai degrabă fie o expoziție a produselor de mare succes la export a industriei ușoare ceaușiste, fie un test de recunoaștere a unor stiluri decorative și ornamentale sau semnătura unor pictori români. Într-o înșiruire adesea sufocantă, în camerele palatului pot fi recunoscute stilurile Roccoco, Louis XIV, Louis XVI, Art-Deco, eclectic, sau semnăturile lui Octav Băncilă, Nicolae Vermont, Gheorghe Pătrașcu, Dumitru Ghiață, Ștefan Popescu, Gheorghe Vânătoru, Camil Ressu, amestecate cu piese de artă străine (oglinzi de Murano, porțelanuri fine) etc. 

Dorești ca și elevii sau copiii tăi să afle despre vremurile nu demult apuse? Propune elevilor, profesorilor sau părinților o activitate Școala Altfel, adică un tur pietonal în Cartierul Primăverii! Mai multe detalii aici.

„La cuci” – sau cum a scăpat neatins dressingul de furia revoluţionară.Totul din fosta reședință a Ceaușeștilor este de proveniență 100% autohtonă, de cea mai bună și verificată calitate. Fac excepție diversele obiecte cadou primite de dictatorul comunist al României de la De Gaulle (o tapiserie), de la Șahul Iranului (un covor), de la Kim Ir Sen (vaze), de la omologii africani (sculpturi din fildeș). 

Parcurgând apartamentele copiilor, Valentin, Nicu și Zoe, cel personal al Elenei, dar și apartamentul comun, sufrageriile, băile (cu robineți suflați și nu turnați în aur, cum insistent ne atrage atenția ghidul), living-ul, sala de cinema, piscina, SPA-ul, sauna nu poți identifica nicio urmă autentică a foștilor locatari. În Palatul Primăverii ar fi putut locui orice mare nomeclaturist naționalist-comunist, capabil să concentreze tot ceea ce era mai bun din marmura de Rușchița, din covoarele de Cisnădie, din perdelele de Pașcani, din candelabrele de Mediaș, din mobila sculptată de la Arta Mobilei, de la Întreprinderea Heliade ș.a.m.d. 

Doar dressing-ul „La cuci” (numit așa datorită tapetului cu desene de cuci) este îmbibat de personalitatea celor doi, pentru că acolo le sunt depozitate hainele, costumele, blănurile, cămășile primite (evident) cadou sau comandate de respectivii. Ghidul explică cum toate aceste obiecte au scăpat în decembrie 1989 de jaful furibund al revoluționarilor pentru că aceștia nu au știut să identifice ușa de acces în dressing-room, care era identică cu tapetul și lambriurile din lemn de nuc de pe holul respectiv. Până la urmă, singurii martori oculari autentici ai Epocii de Aur din Palatul Primăverii sunt păunii din Grădina de vară...

Poate cel mai spectaculos spațiu expozițional este... piscina, datorită formidabilului mozaic realizat de Olga Porumbaru și Florin Pârvulescu, dar și expoziției de fotografii inedite cu Elena, Nicolae și familia lor „în cadru neoficial”. Un album cu explicații multilingve cu aceste fotografii de viață privată – la petreceri, la dans, la plimbare de braț, cu sau fără câini sau copiii, de vorbă cu cei din cercul intim sau cu oficialitățile primite acolo (Richard Nixon) – ar putea fi o piesă de mare atracție a unui indispensabil, și deocamdată inexistent, Gift Shop, din care ar trebui să nu lipsească spre vânzare reproduceri ale celebrei șepci a lui Ceaușescu sau a sceptrului său prezidențialo-regal pentru care a fost „felicitat” în 1974 chiar de către Salvador Dali. 

În forma actuală, Palatul n-are viaţă.Muzeografii și istoricii de la Palatul Primăverii mai au enorm de lucrat pentru a reconstitui atmosfera și decorul autentic de viață a lui Nicolae și Elena Ceaușescu și a copiilor acestora:lipsesc de pe numeroasele obiecte de mobilier, așezate corect, acele lucruri care le-ar putea da viață. Un ziar „Scînteia” și o revistă „Săptămâna”, un stilou sau pix lângă mapele cu documente operative sau curente ale celor doi dictatori, parfumurile și cosmeticele ei, periuțele de dinți și cele de păr în baie, aparatele de radio, magnetofonul sau pick-up-ul cu discuri Ioana Radu sau Gică Petrescu alături, tablourile omagiale în care au fost pictați de semnături celebre, în fine, acea sumedenie de mici detalii ale vieții de zi cu zi, specifice epocii, dar astăzi dispărute din cotidianul nostru. 

Atât de aseptic este înfățișat Palatul Primăverii actual încât parcă le-ar fi fost frică muzeografilor să facă vreo aluzie, incorectă politic, la Elena și Nicolae Ceaușescu. Chiar și ghidul muzeului nu cuprinde o descriere a vieții și obiceiurilor locatarilor, ci o înșiruire a contribuțiilor arhitecților și artiștilor care au contribuit la construirea, decorarea și mobilarea poate celei mai cunoscute reședințe prezidențiale românești. Adică nici să-i demonizeze, arătându-le megalomania, incultura, meschinăria, dar nici, Doamne ferește, să le continue cultul personalității, evidențiindu-le gusturile și obiceiurile proletar-țărănești sau contribuțiile la afirmarea industriei românești. Altfel spus, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Totul din cauză că istoria „Epocii de Aur”, a comunismului românesc în general, a rămas, în pofida atâtor monografii publicate, o istorie nerezolvată atât în conștiința populară (încă mult prea virusată de nostalgici, pătimași și înverșunați), cât și în cea oficială.

Articolul s-a încheiat. Dar poți continua parcurgând categoriile de excursii și tururi ghidate prin București pentru elevi, o bună activitate de informare a tinerilor despre obiectivele care redau viața de altădată a orașului. 

Sursa: Historia.ro

Cuvinte cheie: tur ghidat | Bucuresti | activitati Bucuresti | palatul primaverii | casa ceausescu