Cascada Bigăr - locul care uimește orice turist

Declarată în repetate rânduri drept una dintre cele mai frumoase cascade din lume, Cascadă Bigar are un traseu turistic special amenajat pentru a putea fi vizitată în deplină siguranță.

Știi care este una dintre minunile Ceahlăului? Click aici pentru a afla!

Aflată în apropiere de localitatea Bozovici din județul Caraș-Severin, Bigar a devenit unul dintre principalele obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, având una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume. De altfel, The World Geography a clasat cascada Bigar pe primul loc în clasamentul  celor mai frumoase cascade unice din lume realizat în 2013.  

Este formată de apele cristaline ale izbucului Bigăr, un afluent al Minișului. ce se repede tumultuos la suprafață, la ceva mai mult de 200 m mai în sus de râu. De la „nașterea” sa de sub uriașul zid de stâncă și până la impunătoarea cascadă ce-i poartă numele, izbucul le oferă turiștilor alte zeci de cascade mai mari sau mai mici. Dar și senzația de întoarcere în preistorie.

La fel de spectaculoase sunt și Cheile Minișului, de o măreție ce impune respect și îndeamnă la meditație.

Un pod de lemn leagă șoseaua de celălalt mal, pe care nu doar că se poate vizita cursul izbucului Bigăr, ci se și poate face un popas. Totodată, se poate coborî până la apele Minișului, de unde se poate vedea cascada Bigăr și din alte perspective. Pe același mal a fost construit și un pavilion pentru turiști.

Legenda spune că...

Demult, trăia pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjului o familie de ţărani gospodari, a căror singură amărăciune era lipsa unui urmaş, care să le ducă numele mai departe.

Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stâncă va naşte o fată căreia nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască. Femeia merse la izvor şi bău apă, iar nu după multă vreme, născu o fetiţă. Copila fermeca prin privirile sale orice fiinţă omenească ce stătea în preajma ei, iar mai târziu deveni o fecioară râvnită de toţi flăcăii ţinutului, însă inima ei tânjea după flăcăul Bigăr.

Lăsați grijile, aglomerația și tumultul orașului în urmă și haideți cu toții în taberele de FAMILIE! Ateliere pentru părinți, ateliere și activități antrenante pentru adolescenți, ateliere de joc, dezvoltare personală și creație pentru copii, drumeții, excursii, cântece și voie bună, într-o experiență unică de descoperire și relaxare activă.

Simţind primejdia morţii, tatăl fetel o închise în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei fură auzite de vrăjitoare care îi şopti: „Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine e să-ţi transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale. Vuietul cascadei îl va aduce pe cel care-l iubeşti aproape de tine, dar nu veţi putea niciodată trăi în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale şi tu vei muri odată cu el, spre a renaşte în cealalată lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului.”

Toate se petrecură întocmai cum sortise vrăjitoarea, iar cascada rămase mărturie iubirii care-a învins limitele fiinţei umane, dar şi a faptului că dragostea înseamnă fericire şi sacrificiu deopotrivă.

Cuvinte cheie: bigar | cascada bigar