Alba Iulia- 12 motive pentru care trebuie vizitată

Alba Iulia sau „Mica Viena” este un loc important pentru istoria romaneasca, dar si un spatiu turistic din ce in ce mai promovat, dovada fiind faptul ca frumusetea orasului atrage vizitatori atat din tara, cat si de peste hotare. In cazul in care planuiti o calatorie in tara, nu ar trebui sa ratati „Cealalta capitala”.

Dorești să evadezi alături de copii/ elevii tăi în Alba Iulia sau în alt loc din România? Intră aici pentru a vedea ofertele de excursii!

Alba Iulia reprezintă un adevărat centru spiritual şi cultural al românilor de pretutindeni. Cu o istorie zbuciumată, martirică şi glorioasă, care se întinde de la triburile dacilor apuli la unirea provinciilor româneşti făcută în acest loc de către Mihai Viteazul, şi recent la momentul din data de 31 iulie 1990, când s-a hotărât sărbătorirea Zilei Naţionale a României pe 1 decembrie, Alba Iulia este mult mai mult decât pare la prima vedere. Nu există alt oraş care să sublinieze mai bine idealurile de unitate şi identitate ale românilor de-a lungul veacurilor. Istoria oraşului Alba Iulia îndeamnă la respect, consideraţie şi aducere aminte a oamenilor şi faptelor care au făurit şi menţinut naţiunea şi statul român.

Originile oraşului Alba Iulia de astăzi se pierd în negura timpului. Primele menţionări istorice antice scriu despre Apoulon, marea aşezare a dacilor apuli (adică cei drepţi, cei viteji), care de la culmile Pietrei Craivii (astăzi satul Craiva, comuna Cricău, judeţul Alba) dominau întreg Podişul Transilvan. Însă locurile acestea au fost de fapt populate de oameni încă din vremuri imemoriale. Cercetările şi săpăturile arheologice efectuate în nordul oraşului au scos la iveală o importantă aşezare neolitică locuită de populaţii de păstori şi agricultori în urmă cu aproximativ 5.000-1.900 ani înainte de Hristos. 

 Vezi și Oferte Tabere 2020... click aici

Totuși, ce are special acest oras? Mai jos veti gasi 12 motive care va vor convinge ca Alba Iulia este un oras pe langa care nu ar trebui sa treceti fara sa ii oferiti sansa de a va arata frumusetea pe care o are de oferit:

 1. Alba Iulia are o Cetate Vauban destul de mare, chiar cea mai mare din estul Europei.
 2. In Cetate nu au voie masinile, ci doar caii, iar oamenii se imbraca in costume de epoca.
 3. Sunteti pasionat de ciclism? Alba Iulia este orasul pe care ar trebui sa-l vizitati. „Transalpina ciclistilor” este o pista special amenajata pentru biciclete care strabate o padure.
 4. Bazinul de dimensiuni olimpice este numai bun pentru zilele toride de vara.
 5. Daca aveti noroc, aici puteti merge gratis la spectacole si concerte cu artisti internationali.
 6. Pentru cei pasionati de istorie, plimbarea printre monumente, fortificatii si vestigii vechi de 2000 de ani ar trebui sa fie o placere.
 7. Parcul dendrologic care se intinde pe hectare intregi ii va incanta pe iubitorii de plimbari in natura.
 8. In Alba Iulia se afla doar o bucată din Codex Aureus. Celelalte două sunt la Londra și Vatican.
 9. In fiecare seara, la sfarsit de saptamana, localnicii trag cu tunurile.
 10. Alba Iulia se afla la aproximativ 138 de km de Transalpina, deci puteti ajunge foarte usor nu la unul, ci la doua dintre obiectivele turistice cele mai importante din tara.
 11. Vreti sa gustati cel mai bun Sauvignon Blanc din lume? De la Alba Iulia pana la Jidvei, locul unde se produce acest soi de vin, sunt doar 56 de kilometri.
 12. Alba Iulia este pe locul doi in topul destinatiilor din Romania recomandate de catre turisti pe TripAdvisor.

 

Alba Iulia a jucat un rol important şi în decursul Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, când garnizoana oraşului alcătuită în mare parte din etnici români se aliază cauzei naţionale pentru care Avram Iancu lupta în Munţii Apuseni. Între anii 1894-1895 în oraş a fost introdus curentul electric, iar în anul 1900 s-a început asfaltarea trotuarelor. Însă marele moment de glorie al Albei urma să se petreacă pe data de 1 decembrie 1918, când circa 100.000 de români soseau aici pentru a definitiva pe veci actul început cu trei sute de ani în urmă în acelaşi loc de către Mihai Viteazul. Cei 1228 de delegaţi oficiali s-au strâns în clădirea care în prezent găzduieşte şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia pentru a hotărî unirea Transilvaniei cu regatul României.

Cu o asemenea istorie tumultoasă, oraşul este deosebit de  bogat în obiective istorice, culturale şi turistice. Aici se pot vizita Catedrala romano-catolică Sfântul Mihail, Catedrala Reîntregirii, Biserica grecească cu hramul Buna Vestire, Biserica Memorială Mihai Viteazul, Biserica cu hramul Sfintei Treimi, Biserica cu hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Castrul roman şi cetatea veche  (medievală), Palatul Princiar, fostul Comisariat şi Manutanţa, Palatul Apor, Palatul Arhiepiscopiei, Cetatea Bastionară Alba Carolina, Biblioteca Batthyaneum, Sala Unirii,  Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, cea mai mare clădire în stil romanic din acest oraş, şi multe edificii martore ale istoriei acestui loc unic în lume, edificii incluse în prezent în circuitul turistic şi cel cultural.

 

Sursa: www.descopera.ro, www.viziteazaalbaiulia.ro

Cuvinte cheie: alba iulia | mica viena | oferte de excursii | oferte tabere 2020 | transalpina | destinatii din Romania