Brăila- musai de văzut

Brăila a fost sub stăpânire otomană timp de câteva sute de ani, până în 1829, când, după pacea de la Adrianopol, a intrat în componența Țării Românești. Partea mai puțin plăcută e că deși era teritoriu românesc, a primit conducere rusească, la fel ca Țara Românească și Moldova. Ca să nu reprezinte un pericol dar și pentru a se dezvolta, foarte puternica cetate a orașului a fost dărâmată la ordinul marelui Kiseleff. S-a întâmplat ca în poveștile biblice, în doar 40 de zile. Am fost relativ recent la Brăila și vreau să vă dezvălui câteva dintre atracțiile puțin cunoscutului oraș dunărean, deși el merită cu siguranță mai multă atenție.

 

Stema orașului este prezentă pe grilajul de la rădăcina tinerilor copaci ornamentali de pe pietonala din centru și spune pe scurt istoria Brăilei. O acvilă cruciată ține în gheare semiluna turcească; este evident mesajul, simbolizează victoriile românilor în fața otomanilor. Sub acvilă este vechea cetate otomană cu porțile înschise, iar dinjos, un brâu șerpuitor reprezintă Dunărea. Deasupra acvilei este coroana României formată din turnuri de cetate, așa cum apare la toate orașele țării – între orașe, la coroană diferă doar numărul de turnuri (și uneori acvila este deasupra coroanei). Brăila fiind municipiu reședință de județ, coroana de pe stema orașului are 7 turnuri.

Atunci când a plecat regimul otoman, orașul a fost masiv depopulat. Doar 3000 de locuitori au rămas, adică 10% din câți erau, populația fiind treptat înlocuită cu cei din satele dimprejur. S-a terminat monopolul turcesc în țările române; din acel moment, marfa ce trecea prin port nu se mai ducea la Constantinopol, Istanbulul de astăzi, ci putea fi vândută cui plătea mai mult. Țările române trăiau o creștere economică fără precedent, iar Brăila mai mult decât alte orașe, datorită poziției strategice la Dunăre. Transformarea portului Brăila într-un port liber aduce o dezvoltare incredibilă orașului Brăila iar vizita noastră este oglinda exact a perioadei care a urmat acelui moment.

   Copii au ocazia să descopere toate aceste locuri minunate alături de noi într-o excursie! Click aici pentru detalii și nu uita ca întotdeauna așteptăm propunerile tale!

Centrul vechi este și astăzi un complex de clădiri ridicate în general la cumpăna secolelor 19-20 în stilurile cele mai folosite ale vremii în tânăra Românie, dornică de o reinventare după ce scăpase de influența otomană: baroc, rococo și neoclasic. Acest centru este construit, cum ziceam, radial, în jurul portului. Dintr-o frumoasă piață numită astăzi Piața Traian, pornește principala stradă cu magazine o orașului: pietonala Mihai Eminescu, fostă Cale Regală.

În această piață avem 4 atracții, toate, interesante.

Cel mai vechi obiectiv turistic din piață este fosta geamie musulmană din 1667 transformată imediat după schimbarea regimului (1831) în biserică ortodoxă (hramul Sf. Mihail) definitivă (mai funcționase ca biserică ortodoxă pentru o scurtă perioadă și în 1808-1810), una dintre puținele biserici ortodoxe fără turlă din România. Peste aproape 100 de ani de la transformarea ei în așezământ ortodox, în 1923, doi soți din oraș (Nedelcu și Ana Chercea) au devenit ctitori plătind restaurarea monumentului. Tot atunci s-au înlocuit cărămizile nearse cu altele arse și s-a ridicat un turn clopotniță în stil Brâncovenesc. O să vă sară imediat în ochi acest turn clopotniță din spatele bisericii. Să intrați în biserică, veți descoperi că este pictată în întregime și printre elementele decorative s-au strecurat și unele care nu sunt tocmai comune bisericilor ortodoxe. Arhitecții transformării au fost ruși și tot rușii au montat în primul turn-clopotniță din lemn făcut în locul minaretului de zid proaspăt dărâmat, trei clopote făcute în Rusia din metalul unor tunuri otomane capturate de la Silistra în acel război ruso-turc care avea să elibereze Brăila. Un incendiu le-a avariat, iar următoarele clopote făcute pentru biserică au fost topite de nemți în primul război mondial pentru a folosi metalul la muniție de război; cele actuale sunt donații ale soților care au restaurat-renovat biserica în prima parte a anilor 1900. Icoana cu Sf. Arhanghel Mihail e decorată cu argint aurit și a fost făcută tot în Rusia, o găsiți lângă altar; donatorul ei a fost însuși conducătorul militar al oștilor rusești din momentul eliberării, marele duce Mihail Pavlovici Romanov. Inițial localnicii o numeau Biserica Rusească sau Biserica Împărătească, probabil datorită celui care a hotărât transformarea ei, mare duce Pavlovici. Ce a rămas din vechea geamie? Nu mare lucru. După cele câteva intervenții prin care a trecut, s-a schimbat cărămida nearsă din care era făcută geamia cu o alta, arsă (inițial se construise doar altarul din cărămidă arsă), s-au zidit ferestrele spre răsărit și s-au făcut altele pe axa Nord-Sud, minaretul de zid a dispărut cu totul. Ca amintire, decorațiile de pe tavan cu baghete orientale mai amintesc de ce a fost inițial lăcașul, iar sub tencuiala actuală s-ar putea vedea urmele vechilor ferestre, asta dacă am decoperta tencuiala.
Ca idee, înscrisurile vechi ne spun că în 1826, în Brăila se găseau 6 lăcașuri musulmane.

Tot în piață o să remarcați și monumentul Împăratului Traian, montat în 1906. Sunt reprezentați Romanii recunoscători împăratului Traian, după cucerirea Daciei. Se fac referiri la originea latină a românilor (lupoaica), la cetățile Sarmizegetusa și Drobeta, dar și lupta de la Tapae, în onoarea căreia s-a construit uriașul mausoleu Tropaeum Traiani despre care v-am povestit în urmă cu câteva săptămâni.