Dracula între mit, legendă și adevăr

DRACULA

MIT - LEGENDA SI ADEVAR

      Personajul  Draculea, asa cum este el perceput in zilele noastre, apare ca o interferenta intre numeroase legende care au circulat de-a lungul timpului, intre romanul irlandezului Bram Stoker si intre faptele reale, istorice, ale domnitorului Vlad Tepes, supranumit si Draculea.

       Domnitorul Vlad Tepes este o imagine emblematica, fiind subiectul multor creatii literare si istorice. Vlad Tepes este mentionat prima data in istorie in anul 1448, cand isi incepe, dar isi si incheie prima domnie. In anul 1456, Vlad Tepes urca pentru a doua oara pe Tronul Tarii Romanesti, pana in anul 1462. Urmeaza o perioada de evenimente tumultoase, in care Vlad Tepes lupta cu inversunare impotriva Imperului Otoman, ura fata de aceasta popor declansandu-se inca din copilarie,e cand el fusese luat ostatic de catre turci, iar familia sa fusese ucisa de catre acestia.

        Dorești să mergi cu noi într-o excursie la castelul Bran sau la cetatea Poenari? Intră să vezi ultimile oferte de excursii și tabere! 

    Cu totii ne intrebam, probabil, de unde provine numele domnitorului Vlad Tepes si de unde asocierea cu Draculea . Porecla “Tepes” i-a fost atribuita in urma domniei sale autoritare, el incercand sa impuna cinstea si harnicia ca valori ale poporului roman. Hotia si viclenia erau aspru pedepsite, cei care nesocoteau regulile domnitorului fiind trasi in teapa. Desi a fost descris ca un om crud si intolerant, Vlad Tepes era respectat de supusii sai pentru campaniile eficiente pe care le ducea impotriva turcilor.

            Asocierea cu Dracula provine, de fapt, din numele tatalui lui Vlad Tepes, care purta supranumele Dracul si, de aici, o serie de derivatii precum: Dracea, Dracula, Draculea etc. Tatal lui Vlad Tepes era membru al Ordinului Dragonului, ordin ce lupta impotriva ereticilor si a necredinciosilor.

     Astfel, supranumele Dracula/Draculea atribuit lui Vald Tepes, precum si personajul creat de Bram Stoker in romanul “Dracula”, au dus la asocierea si la confundarea domnitorului Vlad Tepes cu personajul legendar Dracula.

În romanul lui Stoker, Dracula este un conte din Transilvania, un vampir cu multe secole la activ, stăpân al unui castel situat undeva în Munții Carpați, a cărui descriere coincide perfect cu cea a castelului Bran. Se pare că acesta avea o reputație impecabilă printre vampiri, căci ar fi studiat Magia Neagră la o academie din apropiere de orașul Sibiu (Hermannstadt).

        Putem vorbi despre Vlad Tepes si Dracula ca fiind unul si acelasi personaj? Ei bine, nu! Dracula este un personaj fictiv si este dezirabil ca toata lumea sa faca distinctia intre personajul istoric Vlad Tepes si personajul imaginar Dracula, creat de Bram Stoker in romanul cu acelasi nume, din 1897.

     Bram Stoker a avut intentia sa faca un personaj desprins din povestile irlandeze. In perioada de cercetare pentru roman au ajuns la el povesti despre Transilvania - ca o zona muntoasa, indepartata si cu o istorie insangerata, ceea ce l-a determinat sa schimbe denumirea initiala a locului in care se desfasura actiunea si sa stabileasca castelul personajului in Transilvania.

        In descrierea castelului lui Dracula, Bram Stoker are ca punct de plecare o prezentare a castelului Bran, disponibila in Anglia secolului al XIX-lea, acesta fiind singurul castel din Transilvania, motiv pentru care Dracula a fost asociat cu Castelul Bran.

      In primul rand, se pare ca si domnitorul Vlad Tepes a avut o legatura cu castelul Bran. Drumul cel mai apropiat catre Valahia era prin Bran, trecatoarea cea mai apropiata de Brasov, care, la randul sau, asigura legatura cu Targoviste, cetatea de scaun a lui Vlad Tepes. Vama la care se colectau taxele trecerii pe acest drum se aflau la poalele castelului Bran, insa nu exista niciun document clar care sa ateste daca Vlad Tepes a cucerit sau nu Castelul Bran.  Totusi, la finele anului 1462, Vlad Tepes a fost luat prizonier de catre Matei Corvin si inchis timp de 2 luni in Castelul Bran.

         Contele Dracula din romanul lui Bram Stoker este un vampir in varsta de cateva secole, ce a luat nastere din mitul conform caruia in satele din vecinatatea Branului exista credinta in strigoi, oameni vii ziua, care sufera de blestemul nemuririi si care noaptea ii bantuie pe sateni, deoarece spiritul le paraseste trupul.

    Asadar, desi exista tendinta de a realiza o conexiune intre personajul istoric Vlad Tepes si personajul fictiv Dracula sau chiar de a-I confunda, trebuie sa facem distinctia intre cei doi, intre realitate si mit. 

Articolul s-a încheiat. Dar poți continua să citești despre Cetatea Râsnov, situată lângă castelul Bran; poate ai auzit de ea, sau poate vrei să aprofundezi ceea ce știai deja. 

Surse https://www.artandcraft.ro/ , http://valizacucalatorii.ro