Bâlea lac- monument al naturii din România

Unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din România este lacul glaciar Bâlea din Munții Făgăraș, județul Sibiu, situat la o altitudine de 2.034 m. Lacul are 360 m în lungime, o suprafață de 4,65 ha și o adâncime de 11,35 m.  

Dacă dorești să ai parte de o experiență de neratat, hai cu noi într-o excursie pentru a vedea minunățiile Făgărașului. Crestele montane înalte, apele pure de izvor, aerul montan curat și peisajele de poveste care se îmbină cu lacurile glaciare îți vor tăia respirația.

Lacul Bâlea și o suprafață de circa 180 ha în jurul lacului au fost declarate, în 1932, rezervație științifică. Rezervația cuprinde mai multe plante rare, cum este floarea de colț, și animale ocrotite: capra neagră, râsul, acvila de munte. 

Lacurile din Masivul Făgăraș sunt situate pe cei doi versanți (nordic și sudic) în special, în circuri glaciare. Chiar dacă glaciația în Munții Făgăraș a avut o extensiune mare, numărul lacurilor este mic, potrivit volumului ''Lacurile din România. Limnologie generală'' (Petru Gâștescu, 1971). Pe versantul nordic se găsesc doar șapte lacuri glaciare, și anume: Urlea, Podragul Mare, Podragul Mic, Podrăgel, Bâlea, Doamnei și Avrig. Pe versantul sudic, lacurile sunt mai multe, dar mici, cele mai importante fiind: Jgheburoasa, Roșu, Galben, Buda, Capra și Călțun. Majoritatea lacurilor din Făgăraș se găsesc la peste 2.000 m altitudine, doar lacul Doamnei este sub această limită (1.860 m). În ceea ce privește lacul situat la cea mai mare altitudine este lacul Mioarelor din bazinul Leaota — 2.282 m. Ca adâncime, lacul Podragul are valoarea cea mai mare — 15,5 m, iar ca suprafață lacul Bâlea cu 4,65 ha. 

Circul glaciar Bâlea este dominat de creste crenelate din care se ridică, de la est la vest, vârfurile Vânătoarea lui Buteanu (2.507 m altitudine), Văiuga (2. 443 m altitudine), Iezerul Caprei și Paltinu despărțite de șaua Caprei (2.315 m altitudine) și curmătura Bâlii (2.208 m altitudine).

Uneori, spre sfârșitul lunii octombrie, pe lacul Bâlea se instalează un pod de gheață care se menține și până la sfârșitul lui mai, deci peste 200 de zile, atingând și 1,20 m grosime. Sub podul de gheață, temperatura apei la contactul cu gheața, este de 0 grade Celsius și 2,5-2,8 grade Celsius în adâncime. În timpul verii, temperatura apei la suprafață variază între 10 și 15 grade Celsius, în funcție de temperatura aerului.  

Lacul Bâlea se află la o distanță de 77 km de orașul Sibiu, 68 km de Făgăraș și la 85 km de Curtea de Argeș, drumul pe care se poate ajunge la el fiind faimosul Transfăgărășan, una dintre cele mai spectaculoase șosele montane din Europa. Vara se poate ajunge până la Bâlea lac cu mașina, însă între 1 noiembrie și 1 iulie, Transfăgărășanul este închis oficial pe sectorul de drum cuprins între kilometrul 104 (Piscu Negru — județul Argeș) și kilometrul 131 (Bâlea Cascadă — județul Sibiu), pe celelalte porțiuni circulația fiind permisă tot timpul anului. În sezonul rece, Valea Bâlea, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac (3.700 m), se poate traversa doar cu telecabina situată în imediata apropiere a cabanei Bâlea Cascadă (1.234 m altitudine).

Lacul Bâlea și Transfăgărășanul nu sunt singurele puncte de atracție pentru turiști. În zonă există numeroase obiective turistice, între care: Mănăstirea Curtea de Argeș, Lacul și Barajul Vidraru, Cetatea Poenari (construită la sfârșitul secolului XIII și începutul secolului XIV de domnitorul Negru Vodă, și refăcută de Vlad Țepeș în secolul XV), Cascada Bâlea (numită și Urlătoarea Bâlei, situată între vârfurile Moldoveanu — 2.554 m și Negoiu — 2.535 m, la o altitudine de 1.234 m; cea mai mare cascadă în trepte din țara noastră, cu o cădere de 60 m, potrivit http://locuridinromania.ro/judetul-sibiu/cascada-balea.html), Casa memorială a lui Badea Cârțan din Cârțișoara, masivele și traseele montane din jurul Transfăgărașanului.  O altă atracție, sezonieră, însă, este reprezentată de Hotelul de Gheață, unic în Europa de Est, care din iarna anului 2006, este construit în fiecare an pe malul lacului.

  Te gândești să mergi în natură să te relaxezi? Click aici pentru a afla ce obiective turistice naturale poți vizita în România!

Sursa: www.agerpres.ro

Cuvinte cheie: lacul balea | transfagarasan | excursie Fagaras | obiective turistice naturale | lacuri din romania