Cascada Cailor din Munții Rodnei

Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei,  în Parcul Național Munții Rodnei,  cartierul Fântâna (zona Complex Turistic Borșa). Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 m, iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.

Tabere de vara în zone montane și nu numai... click aici!


Poate fi vizitată în toate anotimpurile, cel mai mare debit al cascadei fiind la finalul iernii, la topirea zăpezii (prin aprilie-mai).

 

Sugestii:

- lângă Cascada Cailor, în zona de NV, în lunca îngustă și aridă a văii Zănoaga, vara au loc tabere de speologie care vizează carsturile Pietrei Rea și avenul de pe Podul Cailor
- schi pe pârtia din Complexul Turistic Borșa – Runcu Știolului (Refugiul Salvamont) – vârful Știol (telescaun până la Refugiul Salvamont, în continuare teleski)

Avertismente: nu escaladați Cascada Cailor – risc major de accidentare gravă; apa cascadei nu e potabilă, fiind poluată de la stâna din Zănoaga Cailor

Cazare: hoteluri, pensiuni din Borșa și Borșa Complex, cort, localnici

 

Lucruri de făcut/ văzut:

 • drumeții montane spre vârful Știol, lacul glaciar Izvorul Bistriței Aurii (Tăul Știol), vârful Gărgălău, culmea principală a Munților Rodnei via Șaua Gărgălău, de acolo spre NV spre Pietrosu Rodnei (2303 m) sau către SE, spre vârful Ineu (2280 m)
  - excursii în Parcul Național Munții Maramureșului la Tăul Fătăciunii, Tăul la Icoană, Tăul Măgurii, vârful Cearcănu, Podu Cearcănului, vârful Lucăciasa (cu refugiu alpin), vârful Capra, vârful Toroiaga și vârful Țiganu
  - cicloturism
  - alpinism pe Piatra Rea cu abordare din valea Zănoaga, respectiv din Valea Rea
  - pescuit sportiv
  - schi
  - Izvorul Albastru al Izei și Ponorul Izei, cu abordare din Dealul Moiseiului în amontele Izei superioare
  - drumeții alpine pe valea Negoiescu și valea Repedea spre vârful Puzdre și Pietrosu Rodnei
  - Tăurile Buhăiescu (4 la număr, din care unul circular, adânc de 5 m, cu o cascadă estică în aval de Tăul Buhăiescu)

 

Declarată în repetate rânduri drept una dintre cele mai frumoase cascade din lume, Cascadă Bigar are un traseu turistic special amenajat pentru a putea fi vizitată în deplină siguranță.Click aici!

Cuvinte cheie: cascada cailor | muntii rodnei | tabere in zona montana